Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ποιες χώρες είπαν… Καλημέρα ΔΝΤ, πριν την Ελλάδα; Ποιες ευνοήθηκαν και ποιες το μετάνιωσαν

Τι έχουμε, λοιπόν, να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Τι πραγματικά σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ στα δημόσια οικονομικά της χώρας; Για να πάρουμε μια μικρή γεύση, ας δούμε συνοπτικά τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες που ζήτησαν τη βοήθεια του Οργανισμού....
 
Ρουμανία
Η Ρουμανία ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2009. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 12,9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας προέβη σε 137.000 απολύσεις στο Δημόσιο, μείωσε τις συντάξεις και τους μισθούς και αύξησε τους φόρους. Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 7,1%.

Ουγγαρία 
Η Ουγγαρία προσέφυγε στο ΔΝΤ στα τέλη του 2008. Της χορηγήθηκε δάνειο ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Η ουγγρική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του 13ου μισθού, της 13ης σύνταξης και στην περικοπή κατά 20%- 30% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το 2009 κατά 6,3%.

Ουκρανία
Στην Ουκρανία το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 13 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2008. Επιβλήθηκαν σημαντικές περικοπές δαπανών. Τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του ΑΕΠ σε 15% το 2009.

Λετονία

Στη Λετονία το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μείωση κατά 30% των μισθών του δημοσίου, σε περικοπή δαπανών κατά 4,5%, σε πάγωμα συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ. Το 2009 η ανεργία στη χώρα εκτινάχθηκε στο 16,6%. 

Ισλανδία

Η Ισλανδία προσέφυγε στο ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2008. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Ο οργανισμός επιβάλλει σκληρούς όρους, όπως μείωση των δαπανών όλων των υπουργείων κατά 10% και αύξηση των επιτοκίων.

Βρετανία

Το 1976 η Βρετανία προσέφυγε στο ΔΝΤ, ζητώντας δάνειο ύψους 2,3 δισ. στερλινών. Με τι αντάλλαγμα; Επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια ύψους 7,2 δισ. δολαρίων το 1999 και 39,7 δισ. δολαρίων το 2000. Τον Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και πάγωμα των καταθέσεων. Η ανεργία της χώρας εκτοξεύθηκε στα ύψη, φτάνοντας έως και το 40% (!). Τα μέτρα προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή και ακολούθησε παραίτηση της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία κήρυξε πτώχευση. 

Μεξικό

Το Μεξικό ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ το 1995. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 30 δισ. δολαρίων. Μετά τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα, οι πολίτες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπέρασαν το 50% και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%.


bankingnews.gr 

2 σχόλια:

  1. File kosta...

    Den eimai k polu megalos upostiriktis tis kinisis me to DNT, alla exw tin entuposi oti parousiaseis tin arnitiki pleura se kathe periptosi, tin opoia tin kseroume oloi idi... Diavazontas ton titlo apo to post sou perimena na dw k ti ofelos apokomisan autes oi xores makroprothesma, oxi mono sto idio etos pou piran to daneio. Profanws i kinisi auti skopevei sto na voithisei makroprothesma, kai opws sou eipa an k oxi polu megalos upostiriktis, pistevw oti KATI prepei na egine makroprothesma.

    Episis se kathe xora krineis me diaforetiki vasi, pou me kanei na pistevw akoma perissotero oti eisai kapws arnitika prokateilimeno. Allou milas gia AEP allou milas gia anergia allou milas gia meiosi dapanwn k auksisi epitokiwn.

    Kali prospatheia pantws, ligo pio antikeimeniki na itan k tha me epeithes k allo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Burbon,

    καταρχήν σ' ευχαριστώ πολύ που θεώρησες καλή προσπάθεια το παραπάνω κείμενο αν και δεν είναι δικό μου. Θα ήθελα να σου επισημάνω πως είμαστε ακόμη στην αρχή του ΔΝΤ. Επομένως θεωρώ πως μέχρι να φτάσουμε στην έξοδο απ' αυτό πρέπει να δούμε πως θα είναι η ζωή μας μ' αυτό. Εάν δηλαδή οι λαοί μπορούν να επιβιώσουν με το ΔΝΤ ή όχι. Εάν στο τέλος θα έχουμε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα είναι θέμα των πολιτικών αλλά και των πολιτών, όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και μην ξεχνάς πως για να δούμε την έξοδό μας από το ΔΝΤ πρέπει "τουλάχιστον" να ζούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Share via email, networking sites and bookmark using any service!