Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καταδίκη στο Λονδίνο για χρηματισμό Ελλήνων γιατρών

Ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας διαφθοράς Ελλήνων παραγόντων νοσοκομείων του δημοσίου δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ σε δικαστήριο του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών χωρίς αναστολή. Η κατηγορία κατά του Ντούγκαλ, πρώην υποδιευθυντή της βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικού υλικού Ντε Πούι Ιντερνάσιοναλ, αφορά στο χρηματισμό γιατρών σε ελληνικά νοσοκομεία κατά την περίοδο 2002-2005 με σκοπό την εξασφάλιση παραγγελιών για τα υπερτιμολογημένα προϊόντα της εταιρείας του, θυγατρικής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Τζόνσον εντ Τζόνσον.
Ο δικαστής αναγνώρισε το ελαφρυντικό της απόλυτης συνεργασίας του με το λεγόμενο Γραφείο Σοβαρών Οικονομικών Απατών, το οποίο κίνησε τη διαδικασία σε βάρος του όταν ενημερώθηκε από τις αμερικανικές αρχές τον Οκτώβριο του 2007. Οι αμερικανικές αρχές είχαν αρχίσει να ερευνούν τις συνδιαλλαγές θυγατρικών της Τζόνσον εντ Τζόνσον όταν η ίδια η εταιρεία το 2006 αντιλήφθηκε και κατήγγειλε περίεργες ενέργειες θυγατρικών της σε διάφορες χώρες (κυρίως στην Ελλάδα και την Πολωνία).
Η Ντε Πούι Ιντερνάσιοναλ μέσω του Ντούγκαλ με την ανοχή ανωτέρων του έδινε σε μια ελληνική εταιρεία διάθεση ιατρικού εξοπλισμού ποσά για το χρηματισμό των γιατρών, που δηλώνονταν ως έξοδα «επαγγελματικής εκπαίδευσης». Ο μέσος όρος των προμηθειών αυτών προσδιορίστηκε στο δικαστήριο γύρω στο 23% επί της τελικής τιμής πώλησης κάθε προϊόντος.
Συνολικά για την τετραετία που αφορά στην υπόθεση υπολογίζεται ότι οι μίζες ανήλθαν σε τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ με σημερινή ισοτιμία).
Ο δικηγόρος του Γραφείου Σοβαρών Απατών τόνισε ότι «ο μεγάλος χαμένος» της υπόθεσης είναι οι Έλληνες πολίτες, καθώς τα προϊόντα ήταν υπερκοστολογημένα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι ένα τεχνητό προσθετικό γονάτου το 2002 κόστιζε στην Ελλάδα 4.400 ευρώ με τη μέση ευρωπαϊκή τιμή να είναι στα 2.200 ευρώ. Η δε υπεράσπιση προσπάθησε να παρουσιάσει ως ελαφρυντικό του Ντούγκαλ το γεγονός ότι η διαφθορά στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όπως αναφέρθηκε.
Ο δικαστής στο σκεπτικό της απόφασης είπε ότι όπως παρουσιάστηκαν τα γεγονότα «μπορεί η διαφθορά στην Ελλάδα να είναι ενδημική, ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει σε ό,τι αφορά τη δικαιολόγηση των ενεργειών του καταδικασθέντος».
Η υπεράσπιση άσκησε έφεση στην απόφαση.
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
theinsider.gr

Και στην Ελλάδα φυσικά πέρα βρέχει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!