Παρόμοια με... στερητικά σύνδρομα των ναρκομανών ή των καπνιστών αισθάνεται η πλειοψηφία των νέων όταν “είναι μακρυά” από τα τεχνολογικά gadgets τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η τρομακτική αυτή παρομοίωση δηλώνει το ότι τα κινητά, τα λάπτοπ αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα "ήρθαν για να μείνουν".
Οι 4 στους 5 μαθητές που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη ένιωθαν πανικό, σύγχυση, σημαντική ψυχική και σωματική αγωνία αλλά και ακραία απομόνωση, όταν αναγκάστηκαν να μη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τεχνολογική συσκευή για μια μόλις μέρα, σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα telegraph.Αυτό που προέκυψε από τη μελέτη ήταν ότι οι μαθητές δήλωναν “εθισμένοι” στη νέα τεχνολογία, δηλαδή στα κινητά τηλέφωνα, τα λάπτοπ, τις τηλεοράσεις αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook και το twitter, σε βαθμό που είναι εθισμένος με το τσιγάρο ένας καθημερινός καπνιστής ή ένας ναρκομανής με τη δόση του.
Η πλειοψηφία 1000 φοιτητών από δώδεκα Πανεπιστήμια οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ δέκα διαφορετικών χωρών (όπως η Βρετανία, η Αμερική και η Κίνα), δεν ήταν σε θέση να “αποφύγει” εθελοντικά τη χρήση τέτοιου είδους συσκευών για μία ολόκληρη ημέρα!
Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν απογοητευτικό: οι περισσότεροι φοιτητές απέτυχαν να αντέξουν ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς τις αγαπημένες τους συσκευές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο για τα ΜΜΕ και τη δημόσια Ατζέντα(ICMPA) και Ακαδημίας του Σάλτσμπουργκ είχε τον τίτλο “ Ένας κόσμος χωρίς καλώδια”.
Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν οι φοιτητές για να περιγράψουν τους εαυτούς τους και το τι ένιωθαν όταν ήταν “μακρυά” από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους ήταν : νευριασμένος, σύγχυση, άγχος, ευερέθιστος, ανασφαλής, νευρικός, ανήσυχος, τρελός, εθισμένος, πανικόβλητος, ζηλότυπος, οργισμένος, μόνος, εξαρτημένος, καταθλιπτικός, νευρικός και παρανοϊκός.
“Είμαι εθισμένος. Δεν έχω ανάγκη από αλκοόλ, ούτε κοκαΐνη. Τα media είναι το ναρκωτικό μου. Χωρίς αυτά νιώθω ότι χάνομαι”, δηλώνει ένας βρετανός μαθητής ανάλογης έρευνας φανερώνοντας τις τρομακτικές διαστάσεις του ζητήματος.
Άλλοι παραδέχονται ότι περνούν έως και 15 ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή, την τηλεόραση, ή μιλώντας στο κινητό. Αυτή είναι και η “τροφή” τους από ότι φαίνεται!
Η ζωή των νέων, φαίνεται να είναι κυριολεκτικά “στην πρίζα”, αφού δεν μπορούν να διανοηθούν μια μόλις μέρας τους χωρίς την τεχνολογία κάτι που αρχίζει να ανησυχεί ιδιαίτερα ειδικούς και μη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου