Πόσο συµβάλλουν το facebook, το twitter,το YouTube και όλα τα άλλα λεγόµενα social media στην προώθηση τουελληνικού τουρισµού; Καθοριστικά, είναι η απάντηση κυβερνητικών παραγόντων, που είδανµόλις σεέναν χρόνο να πολλαπλασιάζεται –και µάλιστα µε µηδενικό κόστος – η προβολή της χώρας µας στο εξωτερικό, µόνο και µόνο από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ∆ιαδικτύου. Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό Τηλέµαχο Χυτήρη στον Πρωθυπουργό, σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε µε αντικείµενο τη Στρατηγική Προβολή της Ελλάδος στο Εξωτερικό, ενόψει µάλιστα και της προγραµµατισµένης οµιλίαςτου κ. Παπανδρέου στον ΣΕΤΕ στιςαρχές Μαΐου. Η στροφή προς το Internet για την προώθηση του τουρισµού στη χώρα µας δεν έγινε τυχαία: κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι η αλλαγή... ρότας αποφασίστηκε όταν κάποια στελέχη της κρατικής µηχανής εντόπισαν περίπου «θαµµένη» σε υπουργικά συρτάρια έρευνα που είχε γίνει επί διακυβέρνησης Νέας ∆ηµοκρατίας και η οποία φανέρωνε πως οι υποψήφιοι τουρίστες καταλήγουν στις οριστικές τουςαποφάσεις για τον τόπο προορισµού τους µέσω του ∆ιαδικτύου. Το υπουργείο Πολιτισµού αξιοποίησε τα ευρήµατα της συγκεκριµένης έρευνας και παράλληλα απέρριψε κάθε προοπτική προβολής της χώρας µας µέσω µεγάλων διεθνών καναλιών CNN –τα οποία σηµειωτέον το ελληνικό κράτος αποπλήρωσε µόλις φέτος, καθώς η προηγούµενη κυβέρνηση είχε αφήσειτεράστια χρέη από διαφηµίσεις µε αποτέλεσµα να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας µας διεθνώς.Το υπουργείο Πολιτισµού αναβάθµισε αρχικά το visitgreece.gr, δηµιούργησε το my-greece. gr και παράλληλα ενέταξε την Ελλάδα σε όλα τα µεγάλα διαδικτυακά κανάλια (facebook, twitter,flickr κ.ά.). Παράλληλα,δηµιούργησε το «Youin greece», µία καµπάνια που προβάλλεται πρωτίστως στο∆ιαδίκτυο και αποστέλλεταισε στοχευµένους πολλαπλασιαστές στα αγγλικά, γερµανικά και ρωσικά. Συγχρόνως, ενίσχυσε τα λεγόµενα famtrips, δηλαδή τις επισκέψεις ξένων δηµοσιογράφων, για ναζήσουν από κοντά την ελληνική πραγµατικότητα, ενώ δηµιούργησε και το «Συµµαχία για την Ελλάδα», φορέας που σε συνεργασία µε τον ΕΟΤ ετοίµασε καµπάνια µε τίτλο «Ελλάδα κοµµάτι της ψυχής» που προωθεί το www.my-greece.gr.
Ο συγκεκριµένος φορέας παρήγαγε µε µηδενικό κόστος και το τηλεοπτικό σποτ για το Μουσείο Ακρόπολης εξηγείκυβερνητικός παράγων, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν κιάλλες τέτοιες παραγωγές. Eκ παραλλήλου το υπουργείο Πολιτισµού δηµιούργησε δύο προγράµµατα προβολής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Athens Every Week και Θεσσαλονίκη Σταυροδρόµι Πολιτισµών), ενώ παράλληλα αρχίζει εξειδικευµένη διαφήµιση υπαίθρια και έντυπη σε αγορές - στόχους.
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει τη δική της διεύθυνση σε όλες τις µεγάλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, flickr)
Αυξάνονται οι online κρατήσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝ∆ΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣΠαράγοντες της αγοράς εκτιµούν ότι περίπου οι µισοί τουρίστες από την Ελλάδα αναζητούν πληροφορίες από το ∆ιαδίκτυο πριν κλείσουν τις διακοπές τους. Το ποσοστό αυτόαυξάνεταιστο 60% για τους τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και στο 80% για τους τουρίστες από χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνατης βρετανικής εταιρείας ερευνών Consumer Intelligence κατέδειξε ότι οι τουρίστες αποφεύγουν να κλείνουν εκδροµές και ταξίδια µέσω τουριστικών πρακτορείων, προτιµώντας το Ιντερνετ. Ειδικότερα, µόνο το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κλείνει ταξίδια µε τον «παραδοσιακό» τρόπο, τη στιγµή που το 50% το κάνει online. Ηνέα τεχνολογική τάση είναι οι φορητές συσκευές µε πρόσβασηστο Ιντερνετ, οιοποίες παρουσιάζουν αλµατώδη διείσδυση στον πληθυσµό.
Oι πιο δηµοφιλείς online τουριστικές υπηρεσίες είναι οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και οι κρατήσεις δωµατίων σε ξενοδοχεία. Ακολουθούν οι online ενοικιάσεις αυτοκινήτων και οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Αναλυτές της διαδικτυακής αγοράς εκτιµούν ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν στα socialmedia, τονίζοντας ότι κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, το twitter και το YouTube αποτελούν σήµερα µέρος της καθηµερινότητας εκατοµµυρίων Ελλήνων.
Παράλληλα, ιστότοποι που λειτουργούν στο εξωτερικό και ειδικεύονται σε θέµατα τουρισµού ασκούν σηµαντική επιρροή σε έναν µεγάλο αριθµό χρηστών του ∆ιαδικτύου, καθορίζοντας συχνά την απόφασή τους για τον τόπο των διακοπών τους. Και ταξιδιωτικές πληροφορίες. Σύµφωνα µεέρευνα του tripadvisor.com, το 27%των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σχεδιάζει να λανσάρει για πρώτη φορά ταξιδιωτικές εφαρµογές για smartphones καιυπολογιστές tablet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου