Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Γλιτώστε ταλαιπωρία και χρήμα χρησιμοποιώντας e-banking

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι παρ’ όλο που όλες σχεδόν οι τράπεζες προσφέρουν υπηρεσίες e-banking, και παρ’ όλο που σχεδόν όλοι έχουμε πλέον υπολογιστή και πρόσβαση στο internet σπίτι μας, ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει και να στήνεται στις ουρές του δημοσίου για να πληρώσει λογαριασμούς. Δεν νομίζω ότι είναι μαζοχισμός βέβαια, μάλλον περισσότερο είναι άγνοια και φόβος για την τεχνολογία, πράγμα καθόλου παράλογο αν σκεφτεί κανείς πόσο πίσω είναι αυτή η χώρα στον τομέα της τεχνολογίας και του internet. Δεύτερο πράγμα που θεωρώ παράλογο, είναι οι αγορές στις διπλάσιες τιμές των ελληνικών καταστημάτων, τη στιγμή που οι αγορές μέσω internet από εξωτερικό και ειδικά από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο οικονομικές, και πολλές φορές πιο γρήγορες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις υπηρεσίες που μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει ώστε να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, να πληρώνει λογαριασμούς και να κάνει αγορές μέσω internet με ασφάλεια.

  • e-banking
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Για την ενεργοποίησή της χρειάζεται συνήθως μια φωτοτυπία της ταυτότητας και η συμπλήρωση μιας αίτησης, και φυσικά να έχουμε ήδη κάποιον λογαριασμό ταμιευτηρίου στη συγκεκριμένη τράπεζα. Από τη στιγμή που θα μας δοθεί ο κωδικός πρόσβασης, μπορούμε μέσα από το site της τράπεζας να διαχειριστούμε τον λογαριασμό μας. Αυτό σημαίνει να μπορούμε να δούμε ανά πάσα στιγμή το υπόλοιπο του λογαριασμού μας και τις τελευταίες κινήσεις, να μεταφέρουμε λεφτά μεταξύ λογαριασμών, να πληρώσουμε κάποια πιστωτική κάρτα κλπ. Επίσης μπορούμε να πληρώσουμε λογαριασμούς του δημοσίου, αλλά και πολλών εταιρειών που προσφέρουν πλέον αυτή τη δυνατότητα, όπως λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, λογαριασμούς internet και ασφαλιστικές εταιρείες. Από θέμα ασφάλειας, είναι το ίδιο ασφαλής τρόπος όσο το ΑΤΜ. Που σημαίνει πως ναι μεν η τράπεζα παρέχει ασφάλεια στις υπηρεσίες της, αλλά θα πρέπει κι εμείς να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για απάτες. Φυλάμε τους κωδικούς μας με ασφάλεια, δεν πατάμε ποτέ links σε e-mail που υποτίθεται οτι έχουν σταλεί απο την τράπεζα, και δεν κάνουμε login σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, παρά μόνο στην επίσημη σελίδα της τράπεζας. Προσωπικά το e-banking μου έχει λύσει τα χέρια. Η διαδικασία του να πας στο ΑΤΜ, να βγάλεις λεφτά, να πας στη ΔΕΗ, να περιμένεις στην ουρά, να πληρώσεις τον λογαριασμό, να πας σε άλλο κατάστημα, να πληρώσεις τον λογαριασμό του internet και να γυρίσεις σπίτι, γίνεται μέσω internet μέσα σε 5 λεπτά, χωρίς τρέξιμο και χωρίς αναμονή σε ουρές, και μας μένει χρόνος να ασχοληθούμε με πιο δημιουργικά πράγματα. Επίσης όσο περισσότερο αξιοποιούμε το internet για τέτοιες διαδικασίες, βοηθάμε λίγο στο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ξεμπλοκάρουν οι ουρές σε κάποιους τομείς του δημοσίου. Ρωτήστε λοιπόν στην τράπεζά σας, ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του e-banking και αξιοποιήστε τες!

  • Προπληρωμένες κάρτες
Μια ιδανική λύση για ηλεκτρονικές αγορές είναι η χρήση μιας προπληρωμένης κάρτας. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα απαιτούν συναλλαγή με πιστωτική ή με PayPal. Πολύς κόσμος που έχει ήδη κάποια κάρτα, δεν εμπιστεύεται να τη χρησιμοποιεί για συναλλαγές μέσω internet, και πολύς κόσμος που δεν έχει πιστωτική δεν είναι διατεθειμένος να βγάλει πιστωτική και να πληρώνει λογαριασμούς για μια κάρτα που θα τη χρησιμοποιήσει μια φορά το δίμηνο για κάποια αγορά. Οι περισσότερες τράπεζες λοιπόν δίνουν τη δυνατότητα έκδοσης προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας, για τις οποίες δεν πληρώνουμε λογαριασμό, και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για συναλλαγές μέσω internet, αφού αν δεν βάλουμε μέσα κάποιο ποσό, ακόμα και σε περίπτωση κλοπής δεν υπάρχει τίποτα να μας κλέψουν. Αν θέλουμε για παράδειγμα να αγοράσουμε ένα προϊόν που κοστίζει 100 ευρώ, πηγαίνουμε στο ΑΤΜ και φορτώνουμε στην κάρτα 100 ευρώ. Στη συνέχεια κάνουμε την αγορά, και η κάρτα είναι και πάλι άδεια μέχρι την επόμενη φορά που θα θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και θα φορτώσουμε πάλι κάποιο ποσό. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε συναλλαγή χωρίς να έχουμε βάλει λεφτά στην κάρτα (είτε εμείς είτε κάποιος τρίτος που θα πέσει στα χέρια του η κάρτα), η συναλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού δεν επαρκεί το υπόλοιπο. Η χρέωση στην τράπεζα συνήθως είναι κάποιο μικρό ποσό για κάθε κατάθεση που κάνουμε, πχ κάθε φορά που βάζεις λεφτά στην κάρτα χρεώνεσαι 1 ευρώ. Τρίχες δηλαδή, αν σκεφτείς οτι για να αγοράσεις ένα προϊόν που κοστίζει 350 ευρώ, για να το αγοράσεις με την κάρτα θα σου κοστίζει 351 ευρώ. Αν πάλι φορτώσεις μία φορά στην κάρτα κάποιο ποσό για να το ξοδεύεις λίγο λίγο, δεν θα χρεωθείς τίποτα μέχρι την επόμενη φορά που θα θες να ξαναφορτώσεις λεφτά. Η έκδοση της κάρτας είναι επίσης πολύ εύκολη, κοστίζει ελάχιστα ευρώ (5 ευρώ είχα πληρώσει πριν μερικά χρόνια) και χρειάζεται μόνο κάποια βασικά χαρτιά (όπως φωτοτυπία της ταυτότητας κλπ) και λίγες μέρες αναμονή για να την παραλάβουμε. Από ‘κει και πέρα μας λύνει τα χέρια, αφού μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε αγορές μέσω internet απο εξωτερικό, συχνά σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες αγόρασα ένα ζευγάρι ηχεία τα οποία στην ελληνική αντιπροσωπεία κοστίζουν 1.200 ευρώ. Τα παρήγγειλα μέσω internet απο Γερμανία, και σε 5 μέρες ήρθαν στην πόρτα μου με 600 ευρώ. Νομίζω λοιπόν πως όταν κανείς γλιτώνει 600 ευρώ, είναι ένας καλός λόγος να ψάξουμε λίγο το θέμα των συναλλαγών μέσω internet και τις αγορές απο ηλεκτρονικά καταστήματα ευρωπαϊκών χωρών.

  • Pay Pal
Ένας ακόμα ασφαλής τρόπος ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι το PayPal. Πρόκειται για μια υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην χρήση πιστωτικής κάρτας μέσω internet. Με την υπηρεσία αυτή φτιάχνουμε ένα προφίλ και καταχωρούμε τις κάρτες με τις οποίες θέλουμε να κάνουμε αγορές. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές μέσω του PayPal, ώστε να μη χρειάζεται καν να δίνουμε τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας σε τρίτους. Θα συναντήσετε πολύ συχνά το σηματάκι του PayPal σε ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και σε site με donation. Κλικάροντας το εικονίδιο, ή επιλέγοντας σε μια αγορά να γίνει η συναλλαγή μέσω PayPal, μεταφερόμαστε στην σελίδα του PayPal και πραγματοποιώντας την συναλλαγή η υπηρεσία μεταφέρει τα λεφτά απο τον λογαριασμό του πελάτη στον λογαριασμό του πωλητή, χωρίς να βλέπει ο ένας τα στοιχεία λογαριασμών και καρτών του άλλου. Το PayPal χρησιμοποιείται ευρέως στις συναλλαγές μέσω internet εδώ και πολύ καιρό, και είναι αξιόπιστο.
Για αγορές μέσω internet υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το e-bay και άλλα site με online δημοπρασίες, όπως επίσης και υπηρεσίες που αναλαμβάνουν παραγγελίες για χώρες εκτός Ευρώπης χωρίς να πληρώνουμε τελωνείο. Δεν θα μπω όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες αφού δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα και δεν θέλω να παραλείψω πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών. Το internet όμως είναι γεμάτο απο πληροφορίες και οδηγίες για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο.
Περιττό να πούμε πως η έρευνα αγοράς σε ηλεκτρονικά καταστήματα όλης της Ευρώπης προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα, καθώς και πολύ καλύτερες τιμές και προσφορές. Ενημερωθείτε λοιπόν για τις δυνατότητες που προσφέρει το e-banking και οι αγορές απο ηλεκτρονικά καταστήματα, και γλιτώστε χρόνο, ταλαιπωρία, και χρήμα. Τέλος, ας κάνουμε και μια δημοσκόπηση για να δούμε κατά πόσο χρησιμοποιούμε το internet για συναλλαγές και αγορές! 

syrtari.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!