Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ποιες χώρες είπαν… Καλημέρα ΔΝΤ, πριν την Ελλάδα; Ποιες ευνοήθηκαν και ποιες το μετάνιωσαν

Τι έχουμε, λοιπόν, να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Τι πραγματικά σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ στα δημόσια οικονομικά της χώρας; Για να πάρουμε μια μικρή γεύση, ας δούμε συνοπτικά τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες που ζήτησαν τη βοήθεια του Οργανισμού....
 
Ρουμανία
Η Ρουμανία ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2009. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 12,9 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας προέβη σε 137.000 απολύσεις στο Δημόσιο, μείωσε τις συντάξεις και τους μισθούς και αύξησε τους φόρους. Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 7,1%.

Ουγγαρία 
Η Ουγγαρία προσέφυγε στο ΔΝΤ στα τέλη του 2008. Της χορηγήθηκε δάνειο ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Η ουγγρική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του 13ου μισθού, της 13ης σύνταξης και στην περικοπή κατά 20%- 30% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το 2009 κατά 6,3%.

Ουκρανία
Στην Ουκρανία το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 13 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2008. Επιβλήθηκαν σημαντικές περικοπές δαπανών. Τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του ΑΕΠ σε 15% το 2009.

Λετονία

Στη Λετονία το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μείωση κατά 30% των μισθών του δημοσίου, σε περικοπή δαπανών κατά 4,5%, σε πάγωμα συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ. Το 2009 η ανεργία στη χώρα εκτινάχθηκε στο 16,6%. 

Ισλανδία

Η Ισλανδία προσέφυγε στο ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2008. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Ο οργανισμός επιβάλλει σκληρούς όρους, όπως μείωση των δαπανών όλων των υπουργείων κατά 10% και αύξηση των επιτοκίων.

Βρετανία

Το 1976 η Βρετανία προσέφυγε στο ΔΝΤ, ζητώντας δάνειο ύψους 2,3 δισ. στερλινών. Με τι αντάλλαγμα; Επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια ύψους 7,2 δισ. δολαρίων το 1999 και 39,7 δισ. δολαρίων το 2000. Τον Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και πάγωμα των καταθέσεων. Η ανεργία της χώρας εκτοξεύθηκε στα ύψη, φτάνοντας έως και το 40% (!). Τα μέτρα προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή και ακολούθησε παραίτηση της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία κήρυξε πτώχευση. 

Μεξικό

Το Μεξικό ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ το 1995. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 30 δισ. δολαρίων. Μετά τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα, οι πολίτες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπέρασαν το 50% και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%.


bankingnews.gr 

Η Οδύσσεια μιας ζωής

Η Μέρκελ «λύγισε» , τα spreads έπεσαν και η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα της ολιγωρίας της: Ανοίγει τα ταμεία της και, μαζί με το ΔΝΤ, αναγκάζεται να δώσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Αυτά είναι τα «καλά» νέα: Η χώρα διεσώθη, δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα βγει από την ευρωζώνη.
Τα κακά νέα είναι ότι στο εξής η εθνικής μας Οδύσσεια μεταφέρεται αποκλειστικώς, και αυστηρά, εντός συνόρων. Διότι ο λογαριασμός για τη διάσωση είναι βαρύς – πολύ βαρύς. Κι εάν κάποτε μιλούσαμε για «μέτρα», «προγράμματα σταθεροποίησης» και «σχέδια λιτότητας», τώρα μιλάμε απλώς για ολοκληρωτική κοινωνική ανατροπή.
Το συμβόλαιο αυτής της ανατροπής «κλειδώνει» μέσα στο Σαββατοκύριακο, ψηφίζεται στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα και στο εξής – και άγνωστο για πόσο – αυτή η χώρα δεν θα είναι η χώρα που γνωρίζαμε.
Περικοπές – έως και κατάργηση – 13ου και 14ου μισθού, νέα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου, απολύσεις συμβασιούχων, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, ευέλικτες μορφές εργασίας, αύξηση ορίου απολύσεωνστον ιδιωτικό τομέα, αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις, νέες αυξήσεις ΦΠΑ και φόρων στα καύσιμα: Αυτή θα είναι η Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ανγκελα Μέρκελ.
Και μέσα απ’ αυτή την Ελλάδα θα κληθούμε να βρούμε το δρόμο για την Ιθάκη που έταξε, σε εαυτόν και σε όλους μας, ο πρωθυπουργός.
Και ουδείς διαφωνεί ότι είμαστε καταδικασμένοι να τη βρούμε την Ιθάκη – κι αν ακόμη δεν υπάρχει, είμαστε καταδικασμένοι να την εφεύρουμε. Αρκεί να εξηγήσει κάποιος στον συνταξιούχο των 600 ευρώ γιατί πρέπει να είναι εκείνος ο πρώτος που θα τραβήξει το κουπί στη γαλέρα.
Αρκεί να δείξει κάποιος στον εργαζόμενο των 700 ευρώ ποιο μερίδιο ακριβώς του αναλογεί στο μεγάλο πάρτι της καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος.
Αρκεί να πείσει κάποιος τον αυριανό άνεργο πως κι εκείνος ευθύνεται για τις δεκαετίες της «χαμένης ανταγωνιστικότητας».
Κι επειδή, δυστυχώς, ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν έχει κι άλλες δουλειές, κι άλλες χώρες να διασώσει, τις εν λόγω εξηγήσεις θα κληθεί να τις δώσει αποκλειστικώς και μόνον το εγχώριο πολιτικό προσωπικό: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση – μείζων και ελάσσων, χωρίς καμία μα καμία εξαίρεση…
ellispoint.gr

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τα αμπεμπαμπλόμ και τα μπλιμπλίκια

Τι θα κάναμε χωρίς  τρομοκρατία; Πόσο καλοί θα ήμασταν  χωρίς τους «κακούς»; Αν δεν υπήρχαν  όλα αυτά τα μπλιμπλίκια και τα καλαμπαλίκια για να μπορούμε να μεταφράζουμε  τους φόβους μας αλλά ταυτόχρονα να κωδικοποιούμε με ξένους κανόνες τη ζωή μας. Δεν σκοπεύω να κάνω μια ανάλυση για την σύγχρονη τρομοκρατία που είναι και αυτή μολυσμένη με τις αυταπάτες, τις μεγάλες προσμονές και τις μικρές επαληθεύσεις της εποχής. Έχουμε τους τρομοκράτες που μας ταιριάζουν ίσως. Αλλά δεν μπαίνω στη λογική να υπογράψω τις λογικές της ασφάλειας που θέλουν τη «σύγχρονη τρομοκρατία» ως την απειλή για την ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Δεν μπαίνω δηλαδή στη λογική πως οι λιγότερο ή περισσότερο ιδεολόγοι των ομάδων βίας, είναι πιο απειλητικοί για τη χώρα απ ό,τι οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου ή οι τζογαδόροι των  σπρεντς.

Έχω να αναφέρω πολλά  ακόμη παραδείγματα που καθιστούν  άλλα φαινόμενα πιο επικίνδυνα απ την τρομοκρατία. Τα τροχαία σε ένα χρόνο ας πούμε, έχουν περισσότερους νεκρούς απ όσους η τρομοκρατία απ την μέρα εμφάνισής της. Δεν θυμάμαι όμως επιχείρηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων. Φαντάζομαι επίσης, πως στην Ελληνική Αστυνομία ή την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν υπάρχει επιχείρηση παρακολουθήσεων και συστράτευση για να βρεθούν οι κομπιναδόροι που παίζουν το παιχνίδι της κερδοσκοπίας την ώρα που η χώρα αιωρείται πάνω από τον γκρεμό της οικονομικής κρίσης. Αν συλληφθεί κάποιος από τους χαρτογιακάδες που εκπαίδευσαν την χώρα στις μίζες της SIEMENS ή όποιας άλλης πολυεθνικής δεν θα μεταφερθούν με αλεξίσφαιρα και θωρακισμένα τζιπ.

Απεχθάνομαι τη βία  της τρομοκρατίας αλλά δεν καταλαβαίνω  γιατί το κράτος, της έχει τέτοια εκτίμηση. Υποψιάζομαι, ό,τι υποψιάζεται ο κάθε ενεργός πολίτης και ανησυχώ για την τρομολαγνία και την τρομοφοβία στην καθημερινή ζωή

Την ημέρα που  συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης και  η ομάδα του, σε ένα γνωστό εστιατόριο της Αθήνας δειπνούσε κάποιος γνωστός επιχειρηματίας με την παρέα του. Η φρουρά του αποτελούμενη από 10 άτομα και 4 αυτοκίνητα είχε σταθμεύσει προκλητικά (αποτρεπτικά λέγεται στην επιχειρησιακή γλώσσα) έξω από το εστιατόριο. Στην πόρτα του μαγαζιού ένας μεγαλόσωμος κοντοκουρεμένος κύριος στεκόταν κοιτάζοντας όποιον έμπαινε. Στο χέρι του κρατούσε επί ώρες ένα παλτό. Αν το ακουστικό στο αυτί δεν παρέπεμπε σε μπόντιγκαρντ, κάλλιστα θα μπορούσες να τον περάσεις για τον υπεύθυνο του βεστιαρίου και να του παραδώσεις το παλτό σου. Η εικόνα ήταν τρομακτική όσο και γελοία. Αλλά έδινε ένα μονοσήμαντο μήνυμα. Κάποιοι (έστω και γελοίοι) από κάποιους (επικίνδυνους ακόμη και αν είναι γελοίοι) κινδυνεύουν.

 Στο ίδιο μαγαζί  έχω συναντήσει πολλούς ακόμη  ανθρώπους με φρουρά. Ακόμη και τον πρωθυπουργό. Σχεδόν πάντα η συμπεριφορά και η διακριτικότητα των σωματοφυλάκων, δείχνει τον χαρακτήρα του φρουρούμενου. Η κουλτούρα του επώνυμου καθορίζει τη συμπεριφορά της φρουράς. Μερικές δεκάδες από αυτούς του τύπους δεν κινδυνεύουν από κανέναν. Ίσως από κάποιον που εξαπάτησαν από τις άνομες οικονομικές συναλλαγές τους ή κάποια ερωμένη έστω. Η αστυνομία όμως τους δίνει φρουρούς, όπλα, προστασία. Η Ελλάδα έχει γεμίσει από τέτοιους τύπους.

Από επιχειρηματίες που θα έπρεπε να είναι φυλακή αλλά απολαμβάνουν την προστασία της  ίδιας της αστυνομίας. Από δημοσιογράφους που δεν κινδυνεύουν από κανένα γιατί κανέναν ποτέ δεν αποκάλυψαν αλλά κυκλοφορούν με όπλα και μπράβους. Από πολιτικούς που έχουν φρουρούς για να κουβαλάνε τα ψώνια τους. Η χώρα με το πρόσχημα της τρομοκρατίας μιμείται τις αμερικάνικες ταινίες περιπέτειας. Και βρίσκονται πολλοί για να δουν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή.

Το βασικό βεβαίως  είναι πώς χρησιμοποιούνται τα φαινόμενα  τρομοκρατίας για να απειληθούν δημοκρατικά  δικαιώματα. Αλλά αυτό είναι η πολιτική πλευρά του θέματος.  Εγώ αναφέρομαι απλώς στην χρήση των καραγκιόζηδων για να φαντάζει ένα κράτος σπουδαίο και οι ίδιοι σπουδαιότεροι. Και επειδή αυτοί είναι που καθορίζουν την κοινή γνώμη, είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει, πρέπει να κινδυνεύει, περισσότερο από τους τρομοκράτες απ ό,τι απ τον εαυτό τους. Γι αυτό όταν τα κανάλια προσπαθούν να ερμηνεύσουν την λέξη «μπλιμπλίκια» στις συνομιλίες των τρομοκρατών, επιμένω να σκέφτομαι πως τελικά η λειτουργία αυτής της χώρας είναι ένα παιχνίδι,αμπεμπαμπλόμ ίσως με μερικούς καραγκιόζηδες...   

Κώστας Βαξεβάνης
koutipandoras.gr 

Στο 1,1 εκατ. οι συνδέσεις LLU

Αρκετά σημαντική φαίνεται πως ήταν η άνοδος στις συνδέσεις LLU κατά το α’ τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, στο τέλος Μαρτίου υπήρχαν 1.100.500 ενεργές LLU συνδέσεις, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 113.000 σε σχέση με το τέλος του 2009. Ο αριθμός των νέων συνδέσεων κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς είναι αρκετά υψηλός και δείχνει ότι οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ άρχισαν εκ νέου να αυξάνουν τα μερίδια τους εις βάρος του. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο του ΟΤΕ στο ADSL συνεχίζει να βαίνει μειούμενο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες ενδείξεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, πρώτη σε αριθμό νέων συνδέσεων ήταν αυτό το τρίμηνο η Forthnet, η οποία από τις 318.000 ενεργές LLU συνδέσεις ανέβηκε στις 360.000. Η hellas online είχε ένα σχετικά καλό τρίμηνο με περίπου 30.000 νέες συνδέσεις, φθάνοντας στις 310.000 συνολικά. Στην τρίτη θέση στο σύνολο είναι η Wind (Tellas) που δείχνει να έχει σχετικά αφυπνιστεί, η οποία είχε 17.000 νέες συνδέσεις και έφθασε στις 214.000 συνολικά. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε το σχήμα On Telecoms – Vivodi με 130.000 συνδέσεις (από 128.000), ενώ εξαιρετική επίδοση είχε η Cyta με 24.000 νέες συνδέσεις (76.000 έναντι 52.000).

naftemporiki.gr

Μας ζητούν δημοτικά τέλη …μέχρι κεραίας!

Ο ΔΑ, κατά κόσμον Δήμος Αθηναίων και ο Νικηταράς ο Δεντροφάγος, θέλει εσχάτως να προσθέσει και το προσωνύμιο «Κεραιοφάγος», δαιμονοποιώντας ξανά την κινητή τηλεφωνία! Στo τελευταίο του «γιουρούσι» επιζητά την αποξήλωση 11 κεραιών στο κέντρο της Αθήνας, με τις πρώτες 4 ήδη να έχουν τεθεί «εκτός λειτουργίας».
Πότε θα εξεγερθούν όλοι αυτοί που κάθε μήνα καταβάλουν δημοτικά τέλη …μέχρι κεραίας, αλλά δεν έχουν το ελάχιστο σήμα να επικοινωνήσουν, είναι ένα ζήτημα!
Την ίδια ώρα, μαχαίρι στις δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας του Δημοσίου βάζει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, καθώς έχουν καταγραφεί υπέρογκα έξοδα για την πληρωμή των συγκεκριμένων λογαριασμών που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο… Με εγκύκλιο ο κ. Ραγκούσης ζητεί να περιοριστούν οι τηλεφωνικές γραμμές με δυνατότητα υπεραστικών κλήσεων, καθώς και οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων. «Ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων που λειτουργούν σήμερα στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες για υπεραστικές συνδιαλέξεις, είτε εσωτερικού, είτε εξωτερικού, είναι πολύ μεγάλος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις για ορισμένες από αυτές δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να λειτουργούν χωρίς φραγή», επισημαίνεται στην εγκύκλιο. Ανάλογη είναι η διαπίστωση για τα κινητά τηλέφωνα. «Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων σε δημόσιες υπηρεσίες και ΝΠΔΔ γίνεται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των τηλεφωνικών τελών», αναφέρεται. Είναι χαρακτηριστικό πως με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκαν υπουργεία όπου μόνο για την πολιτική ηγεσία- υπουργός, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς- χρησιμοποιούνταν 70 κινητά τηλέφωνα, ενώ υπήρξαν και μηνιαίοι λογαριασμοί της τάξεως των 107.000 ευρώ!
Ανάλογο είναι το παράδειγμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που το 2008 είχε πληρώσει 6 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και πάνω από 82.000 ευρώ σε κινητά. Στο συγκεκριμένο υπουργείο είχαν υπάρξει μάλιστα και καταγγελίες για τηλεφωνήματα μεγάλης διάρκειας σε γραμμές 090. Αυτό θα πει …Αγρότης μόνος ψάχνει!!!
Οι φήμες πάντως, ότι ο Κακλαμάνης τα έχει βρει με το Ραγκούση, ώστε να μην υπάρχουν κεραίες, σήμα, τηλεφωνήματα και ως εκ τούτου λογαριασμοί, ελέγχονται ως ανακριβείς.

weeklytelecom.gr

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Στα.... ύψη ο τζίρος των καταστημάτων

 Πάει τελείωσε ! Αυτά που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες, κανείς άλλος δεν μπορεί, ούτε να τα σκεφθεί, ούτε να τα καταφέρει !... Δεν βγήκε χωρίς λόγο το σλόγκαν, «αθάνατη Ελλάδα, αθάνατοι Έλληνες !...».

Εν μέσω σκληρής λιτότητας, με άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με αυξημένο ΦΠΑ, (άρα ακρίβεια…), με αυξημένη ανεργία, (άρα αφραγκία…) κι όμως, ο τζίρος των καταστημάτων πώλησης, αρκετών, καταναλωτικών προϊόντων, (ταβέρνες, σουβλατζίδικα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, συνεργεία αυτοκινήτων, πωλητές ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επιχειρήσεις προϊόντων εξοπλισμού σπιτιών, καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων, άλλων τροφίμων π.χ. φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κ.α.), εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο !!!
Που είναι εκείνοι, που προφήτευαν περιορισμό της κατανάλωσης, μειωμένους τζίρους και συνεπώς, μειωμένα φορολογικά έσοδα για το κράτος ;

Όπως αποκαλύπτει στην Ημερησία η Μαρία Βουργάνα «…τα ποσά του ΦΠΑ που βεβαιώνουν οι υπάλληλοι των ΔΟΥ και πληρώνουν οι επιτηδευματίες, είτε εφάπαξ είτε σε 3 μηνιαίες δόσεις, για τις συναλλαγές που είχαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010, είναι αυξημένα περίπου κατά 30%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό της αύξησης φθάνει μέχρι και το 70% !...».

Τι γίνεται λοιπόν ; Ο «ταχυδακτυλουργός» πέτυχε το απόλυτο κόλπο ;
Όχι, βέβαια ! Όπως παντού έτσι κι εδώ, το τρυκ έχει την εξήγησή του, (πρόκειται, σαφώς, για οφθαλμαπάτη…), κι όπως όλα, σχεδόν, τα γεγονότα και οι …θρύλοι, που συνετέλεσαν στην παραγωγή του παραπάνω σλόγκαν, «περί αθανασίας της χώρας και των κατοίκων της», παρουσιάστηκαν με υπερβολικό έως φανταστικό τρόπο, έτσι και στην περίπτωσή μας υπάρχει μυστικό : με το κόψιμο των αποδείξεων, (υπό την πίεση των πελατών), οι καταστηματάρχες δηλώνουν τζίρους πιο κοντά, (όχι βέβαια πολύ…), στην πραγματικότητα, ενώ μέχρι πέρσι δήλωναν, ένα μικρό ποσοστό του διενεργηθέντος.
Οι, φυσικά, μειωμένες φετινές (πραγματικές) συναλλαγές και εισπράξεις, αποτυπώνονται στα στοιχεία του τριμήνου αυξημένες, επειδή, ακριβώς, ποτέ δεν αποτυπώθηκαν με ειλικρίνεια και πάντα παρουσιάζονταν με ταχυδακτυλουργικές – ζογκλερικές μεθόδους…

Είπαμε, δεν παιζόμαστε ! ΄Αλλωστε εμείς οι Έλληνες δεν …εφεύραμε και δεν προσδώσαμε και στην αθανασία, την αχίλλειο πτέρνα της ?...

logoplokies

Θάνος Μικρούτσικος - Αρλεκίν

Μανώλης Λιδάκης - Άδικη καρδιά

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε λιμάνια, συγκοινωνίες και ταχυδρομεία

Νέες κινητοποιήσεις σε κλάδους εργαζομένων ξεκινούν αυτή τη βδομάδα, με πρώτη κινητοποίηση στη σειρά την 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά της άρσης του καμποτάζ, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα.
Η απεργιακή κινητοποίηση θα ακινητοποιήσει όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία.
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα του καμποτάζ η ΠΝΟ αναφέρει ότι: «Θεωρούμε ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν εκφράζεται διώχνοντας τους Έλληνες ναυτεργάτες από τα κρουαζιερόπλοια . Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ναυτικοί έχουν λόγους να ανησυχούν διαρκώς για το παρόν και το μέλλον της εργασίας τους.
Η ΠΝΟ απορρίπτει την άποψη ότι θα υπάρξουν οφέλη από την άρση του καμποτάζ, και μάλιστα ότι αυτά «αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους (δηλ. τους ναυτεργάτες)». Αντίθετα, αυτή θα σημαίνει αθρόα απώλεια των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών και εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη.
Αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός η προσδοκία ότι «πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα, θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς», αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της Ιταλίας στην οποία απασχολούνται 4.000 Ιταλοί ναυτικοί.
Η ΠΝΟ εστιάζοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον της στον τομέα της ναυτικής εργασίας, όχι μόνο δεν πείθεται από τις σχετικές εξαγγελίες, αλλά με βεβαιότητα υποστηρίζει ότι ανεργία και ευημερία συνιστούν έννοιες ασύμβατες».
Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ.). Η απεργία έχει σαν βασικό αίτημα την πραγματοποίηση προσλήψεων στα ΕΛΤΑ.  Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «με την ομόφωνη μας απόφαση για 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Απριλίου 2010, απαιτούμε προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών σε όλη τη χώρα, άμεσα. Σήμερα με 2.500 κενές οργανικές θέσεις σε όλους τους κλάδους, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το ταχυδρομικό έργο και ο πολίτης αλλά και οι εργαζόμενοι μέσα από την εντατικοποίηση και το φόρτο εργασίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής».
Συγκοινωνίες
Αύριο Τρίτη από τις 11πμ έως τις 5μμ στάση εργασίας και γενική συνέλευση, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ. Από τη στάση αναμένεται να σημειωθούν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ κανονικά θα λειτουργήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος.
Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και την ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://www.oasa.gr

ert.gr

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η Μέρκελ και η αγωνία της για τις εκλογές

Με μια καθαρά φαρισαϊκή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, αφού στο μυαλό της ήταν, συνέχεια, οι εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, (τη Ρηνανία-Βεστφαλία), που θα κρίνουν το μέλλον της, (αν θα συνεχίσει τη συνεργασία με τους βολικούς φιλελεύθερους ή θ΄ αναγκαστεί σε νέα συγκυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες…), η κυρά - Μέρκελ, έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., ανοίγοντας δρόμους περιπέτειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη !
Με το σακουλιασμένο μάτι της καρφωμένο στις δημοσκοπήσεις, έκανε και κάνει το παν για να φανεί αρεστή στους ψηφοφόρους, προβαίνοντας σε ενέργειες και δηλώσεις, συχνά αντικρουόμενες και φανερά σκόπιμες και παραπλανητικές.

Αφού σύρθηκε στη συμφωνία για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, μη διακινδυνεύοντας να μείνει μόνη και απομονωμένη απ΄ όλους, παρουσίασε τις πρώτες ημέρες την απόφαση ν΄ αφορά μόνο μια απόπειρα αποθάρρυνσης των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων κατά της Ελλάδας, με εντελώς αφηρημένο και απροσδιόριστο, χρονικά, το ενδεχόμενο, ο μηχανισμός να λειτουργήσει κάποτε…
Κι αυτή και τα τσιράκια της έπαιζαν, τότε το μοτίβο, «…η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει μόνη της…». Είναι η γραμμή, που εδώ και καιρό παπαγάλιζε κι ο «κατήγορος» Σαμαράς, εκφραστής της νέας και εξαγνισθείσης, μ΄ ένα, μονότονα επαναλαμβανόμενο, αυτοκριτικό λογίδριο, από τα εγκλήματα που την βαρύνουν, νεοδημοκρατίας.
Όταν η Ελλάδα πήρε τα σκληρά μέτρα, η Μέρκελ, επειδή τη βόλευαν, τα χαρακτήρισε «σωστά και αναγκαία...»

Το ξεσάλωμα των διεθνών τοκογλύφων, ανάγκασαν το Γ. Παπανδρέου να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν από τους δανεισμούς του Μαϊου κι έτσι η Angela, βρέθηκε στην ανάγκη να πάρει θέση, πριν από τις εκλογές της 9ης του μηνός.
«Γιατί μου τόκανες αυτό ?...», φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό, την Παρασκευή το μεσημέρι στο τηλέφωνο, λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστό το αίτημα της Ελλάδας. «Λόγοι εθνικού συμφέροντος, δεν επέτρεπαν άλλη καθυστέρηση…», τόνισε ο Παπανδρέου και η επικοινωνία έκλεισε με ψυχρότητα…

Το κακέκτυπο της Θάτσερ, έβγαλε τη χολή της, αμέσως μετά, δηλώνοντας πως «…ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα». ΄Αλλαξε τροπάριο, δηλαδή, για τα μέτρα και πρόσθεσε ακόμα πως «…όταν παρουσιαστεί ένα οικονομικό σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα ».
Προσπαθώντας ν΄ αγοράσει χρόνο και να καβατζάρει την 9η Μαϊου, η κυράτσα, το μόνο, που έχει καταφέρει είναι να γίνει περίγελο όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σ΄ όλη την Ε.Ε. αφού όλοι ξέρουν το γιατί φέρεται έτσι κι ό,τι μετά τις εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία, θ΄ αναγκαστεί να πει και να πράξει άλλα !...
Είναι χαρακτηριστικό το άδειασμα που της έκανε ο ΄Ολι Ρεν, δηλώνοντας – απαντώντας της, πως «…κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και αυτή της ευρωζώνης και, τελικά, όλου του κόσμου…» !!!
Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, η κυρα – Μέρκελ, οδεύει προς την, κρίσιμη, αναμέτρηση της 9ης Μαϊου, όχι απλά απομονωμένη στο εξωτερικό, αλλά και ρεζιλεμένη στο εσωτερικό, (πλακώθηκε ακόμα και με τους δικούς της, σαν τον Σόϊμπλε...) κι όλα δείχνουν, πως η κατινίστικη συμπεριφορά της, θα «πληρωθεί» ανάλογα και κατάλληλα, με το αποτέλεσμα !...

logoplokies.blogspot.com

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Δημοσιονομική διέξοδος ή κοινωνικό αδιέξοδο;

Με αφορμή τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ιδιαίτερα τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, θα θέλαμε να επιχειρήσουμε την ανάλυση ενός διεθνούς οικονομικού οργανισμού ο οποίος εμφανίζεται να είναι μία πολύ πιθανή κατάληξη στην ελληνική κρίση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν αφενός να αποκωδικοποιήσουμε την λογική της λειτουργίας και των παρεμβάσεων του ΔΝΤ και αφετέρου να εξετάσουμε κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές, ώστε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της δράσης του.


Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1944 στο πλαίσιο του τερματισμού του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της εγκαθίδρυσης την αμερικανικής οικονομικής παντοδυναμίας. Η ιδρυτική του λογική βασίστηκε στην αρχή της διασφάλισης της παγκόσμιας νομισματικής ομαλότητας όπως αυτή αποτυπώθηκε από την συμφωνία του Bretton Woods. Με απλά λόγια, το ΔΝΤ θα αποτελούσε μία τράπεζα αποθεμάτων χρυσού και δολαρίων τα οποία θα αντιστοιχούσαν σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό από την αξία των χρημάτων που θα εκδίδονταν από τα εθνικά νομισματοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα διαδραμάτιζε τον ρόλο της «τράπεζας των εθνικών τραπεζών» και θα εγγυόταν την ομαλότητα των διεθνών οικονομικών συναλλαγών.


Μετά από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, όπου το δολάριο θα αρχίσει να δέχεται ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, το σύστημα της νομισματικής σταθερότητας μέσω των αποθεμάτων χρυσού και αμερικανικών νομισμάτων θα κλονιστεί. Από το 1976 το ΔΝΤ θα θέσει τέρμα στην λειτουργία του ως εγγυητής αποθεματικών και θα μεταβληθεί σε φορέα «εξαγωγής» του σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Στην πράξη, όσες χώρες αντιμετωπίζουν στο εξής προβλήματα ρευστότητας, θα έχουν την δυνατότητα προσφυγής στο ΔΝΤ για την εκταμίευση δανείων με αντάλλαγμα την εφαρμογή συγκεκριμένων οικονομικών πολιτικών. Ποιες είναι αυτές; Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το άνοιγμα των προστατευομένων αγορών στον διεθνή ανταγωνισμό.


Θα μπορούσαμε να ομαδοποιήσουμε τα κράτη που αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο ΔΝΤ σε τέσσερις κατηγορίες. Στις χώρες του μη ανεπτυγμένου καπιταλιστικά κόσμου και ιδιαίτερα της Αφρικής, όπως η Ζιμπάμπουε, στις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως η Τζαμάικα, η Βραζιλία και η Αργεντινή, στις έκπτωτες «ασιατικές τίγρεις» όπως η Μαλαισία ή η Ινδονησία και τελευταία στις ευρωπαϊκές οικονομίες που παρουσιάζουν αδυναμία εκπλήρωσης των πιστωτικών τους υποχρεώσεων όπως η Ουγγαρία, η Λετονία, η Ρουμανία (και η Ελλάδα;).


Σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες χώρες, τα τραύματα από τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ παραμένουν ανίατα. Στις μη ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες του τρίτου κόσμου, το αντίτιμο ήταν η ολοκληρωτική εκχώρηση των φυσικών τους πόρων σε μεγάλες πολυεθνικές έναντι «πινακίου φακής». Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, το αποτέλεσμα ήταν η καθολική χειραγώγηση των οικονομιών τους από τα ισχυρά αμερικάνικα οικονομικά λόμπυ. Το ίδιο συνέβη σε μεγάλο βαθμό και στην Ασία.


Στην Ευρώπη, το θύμα του ΔΝΤ δεν ήταν άλλο από το κοινωνικό κράτος και τα ώριμα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές κρατικών κοινωνικών δαπανών και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων ήταν οι παράπλευρες απώλειες της «δημοσιονομικής δίαιτας» του ΔΝΤ.


Θα πρέπει να γίνει από όλους μας κατανοητό ότι το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς εξαγωγής του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους οικονομικούς παίχτες που ωθούν τα πιο αδύναμα κράτη στα δημοσιονομικά αδιέξοδα. Για να είμαστε εντούτοις δίκαιοι, στην δική μας περίπτωση, οι μακροχρόνιες πολιτικές επιλογές και οι πρακτικές που έγιναν ανεκτές από τους περισσοτέρους από εμάς είναι εξίσου υπεύθυνες για την προδιαγεγραμμένη όπως όλα δείχνουν κατάληξη.

Κουντούρης Νικόλας
Δρ. Πολιτειολόγος
n_kountouris@yahoo.gr
www.immigration-phenomenon.blogspot.com

ΗΠΑ: Κέρδη 335% λόγω... κρίσης!

Αποπληξία κινδυνεύει να πάθει όποιος διαβάζει την περιβόητη λίστα των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δημοσιεύει κάθε χρόνο το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό "Φόρτσιουν". 

Διαπιστώνει εμβρόντητος ότι την ώρα που μαίνεται η κρίση και που δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι απολύονται στα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη, ενώ χώρες ολόκληρες βυθίζονται βαθύτερα στο τέλμα του δημόσιου χρέους και λαοί απειλούνται με κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ κυριολεκτικά... θησαυρίζουν με πρωτοφανείς ρυθμούς εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την κρίση!
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, αλλά και ανατριχιαστικοί ταυτόχρονα. Οι συνολικές πωλήσεις αυτών των 500 γιγάντων παρουσίασαν κατά το 2009 συνολική πτώση πωλήσεων έναντι του 2008 κατά 8,7%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια - από το 1983, ακριβέστερα.
Πτώση πωλήσεων, άρα πτώση και των κερδών, σκέπτεται ο κοινός νους. Λάθος. Λάθος μεγάλο: το 2009 οι 500 αυτοί επιχειρηματικοί όμιλοι σημείωσαν απίστευτη... έκρηξη κερδών!
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, μέσα στο έτος της κρίσης, το 2009, τα κέρδη αυτών των 500 αμερικανικών κολοσσών αυξήθηκαν έναντι του 2008 κατά... 335%! Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Αύξηση κερδών 335% με πτώση του τζίρου κατά 8,7%! Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εξήντα χρόνια!
Εδώ αρχίζει το ανατριχιαστικό μέρος αυτής της ιστορίας. Αφού ο τζίρος μειώθηκε και τα κέρδη απογειώθηκαν, είναι προφανές ότι μειώθηκαν τα έξοδα των επιχειρήσεων. Με ποιο τρόπο; Με τον απλούστερο: τη μαζική σφαγή των εργαζομένων. Αυτές οι 500 επιχειρήσεις που μέσα στο 2009 συσσώρευσαν αστρονομικά κέρδη... απέλυσαν 821.000 εργαζόμενους!
Πρόκειται για φρικιαστικό δείγμα της κοινωνικής αναλγησίας του συστήματος, αλλά και της θεαματικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των εργαζομένων που συντελείται στο πλαίσιο της κρίσης.
Εκεί δε που γίνεται κανείς κυριολεκτικά έξαλλος είναι όταν βλέπει στην πρώτη δεκάδα των 500 να επανέρχονται η Μπανκ οβ Αμέρικα και η Τζ. Π. Μόργκαν Τσέις (στις θέσεις 5 και 9 αντιστοίχως).
Πρόκειται για δύο τράπεζες που έναν χρόνο νωρίτερα βρίσκονταν στα όρια της χρεοκοπίας και διασώθηκαν απορροφώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής στήριξης - παίρνοντας δηλαδή μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης όλους τους φόρους που κατέβαλαν στο κράτος δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες για σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κ.λπ.
Δεν συζητάμε για τις φαρμακοβιομηχανίες. Κάποιες από αυτές σημείωσαν αύξηση κερδών μέσα στο 2009 έως και... 1.000% (!!!) χάρη στην καλοστημένη και έξοχα διαφημισμένη ιστορία της "πανδημίας" της γρίπης της πλάκας, η οποία γέμισε με δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φαρμακοβιομηχανιών.
Τα "λαμόγια" του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση μαζί με τους Ευρωπαίους ομοίους τους, αλλά πάντως σήμερα κάνουν πάρτι.
Η Γκόλντμαν Ζαξ για παράδειγμα, η διαβόητη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σημείωσε αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 κατά 91%! Και αυτό παρόλο που την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή για απάτη εναντίον της Γκόλντμαν Ζαξ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την τράπεζα αυτή "ηθικά χρεοκοπημένη".
Πρόκειται για μία τράπεζα που ενεργεί επί αδρά αμοιβή ως σύμβουλος όχι μόνο των κυβερνήσεων της Ελλάδας, αλλά και εκείνων της Γερμανίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες αισθάνονται τρομοκρατημένες τώρα από τις αποκαλύψεις για τις πράξεις της και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν.

Τράπεζες: Καμιά σχέση με το δημόσιο καλό
Σοκαριστική ήταν η δήλωση του Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, επικεφαλής στην Γκόλντμαν Ζαξ των χρηματοπιστωτικών πράξεων που αφορούν στη Γερμανία: "Οι τράπεζες δεν έχουν καμία υποχρέωση να προωθούν το δημόσιο καλό!" δήλωσε χωρίς περιστροφές. Με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο αντιμετώπιζε τις κατηγορίες ότι η αμερικανική Γκόλντμαν Ζαξ είναι υπεύθυνη για τις απώλειες 150 εκατομμυρίων δολαρίων γερμανικής τράπεζας, η οποία στη συνέχεια διασώθηκε με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Αλλα 840 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε παιχνίδι της Γκόλντμαν Ζαξ στη βρετανική RBS, η οποία επίσης διασώθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες των φορολογουμένων. Ληστές των δημόσιων ταμείων...

Γιώργος Δελαστίκ
ethnos.gr

Gazebo - Lunatic

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Θα γίνουμε... Λουτράκι

Οι χουντικοί μας βασάνιζαν και μας εξορίζανε. Οι σημερινοί δημοκρατικοί, ανεργία μας ταΐζουνε. Κλητήρες τα καλύτερα μυαλά αυτού του οικοπέδου που λέγεται Ελλάς. Άντε, στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο υποκατάστημα της Εθνικής να προσληφθείς ως γραφιάς. Ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα κυλάει από τα ταμεία ανεργίας προς τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά κέντρα.

Επαγγελματικά και ερευνητικά. Αυτή η Ελλάδα μετά την πρώτη εισβολή των απριλιανών τανκς.

Μετανάστευση που καταγράφεται σε κάθε γωνιά. Γιατί στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας είμαστε Ηotel Ηellas. Γι΄ αυτό συρρικνώνεται η βιομηχανία. Γι΄ αυτό μόνο βιτρίνες και καφενεία. Γι΄ αυτό τέτοια και τόση υποβάθμιση στα σχολεία. Γι΄ αυτό αόρατη η έρευνα στα πανεπιστήμια. Γι΄ αυτό τόσο χαμηλό το ποσοστό για την Παιδεία. Γι΄ αυτό τα εφτακόσια euros στα παιδιά με master και διδακτορικά. Γι΄ αυτό η οργή και η επερχόμενη η εξέγερση στα τυφλά. Για εμάς δεν υπάρχει αξιοπρεπής δουλειά. Λένε τα ανήσυχα μυαλά. Διαρκής η αιμορραγία. Από τον Εμφύλιο ως τα σημερινά. Οι καλύτεροι στην ξενιτιά. Το ελληνικό μέλλον να υπηρετεί ξένα κέντρα. Μακριά από εμάς. Και ταυτόχρονα σκηνοθετείται η ίδια φαρσοκωμωδία. Γιατί ογδόντα χιλιάδες θα είναι οι εισακτέοι στα ανώτατα ιδρύματα. Και γιατί ογδόντα χιλιάδες οικογένειες θα βαυκαλίζονται για μια δεκαετία. Με ένα όνειρο τόσο κάλπικο όσο με την Ψωροκώσταινα που έγινε Δανία. Πως ο κανακάρης τους θα προκόψει στη βιολογία, στην τεχνολογία και στα μαθηματικά. Και όταν έρθει η μέρα να κάνουν ταμείο θα προσγειωθούν τόσο ανώμαλα που η ψυχή τους θα γίνει κομμάτια για αδέσποτα σκυλιά. Το ξενοδοχείο, η παραλία, το εστιατόριο, η ταβέρνα και το καφενείο δεν έχουν ανάγκη από βιολόγους, μαθηματικούς και χημικούς. Μόνο καθαρίστριες, γκαρσόνια, βαρκάρηδες και τουριστικούς οδηγούς. Από τέτοιους έχετε, κυρία Διαμαντοπούλου; Αλλά και εσείς μην ανησυχείτε. Εδώ είστε, εδώ είμαι. Όπως πάει, δήμαρχος Λουτρακίου ο πρωθυπουργός αυτού του τουριστικού ξενοδοχείου!

Δημήτρης Δανίκας, tovima.gr

Αρκάς Νο4

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μονόδρομος η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Σήμερα διαβαίνουμε τον Ρουβίκωνα, καθώς ξεκινάμε τις συζητήσεις για να καθορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν ( εάν χρειαστεί όπως επιμένουμε να λέμε) να κάνουμε χρήση του πακέτου στήριξης.Η μαύρη αλήθεια είναι ότι το χρειαζόμαστε. Γιατί εξακολουθούμε να δανειζόμαστε ακριβά, και αν συνεχίσουμε έτσι με τα 330 δισ. χρέος που θα φθάσουμε το 2010 και τα άλλα 150-180 που θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια ως το 2014, με την βαθιά ύφεση που βιώνουμε θα τιναχτούν όλα στον αέρα, είτε τηρούμε είτε δεν τηρούμε το πρόγραμμα σταθερότητας.

Επιμένουμε δε για την τιμή των όπλων να λέμε ότι το πρόγραμμα στήριξης είναι Ευρωπαϊκό και όχι του ΔΝΤ. Ουσιαστικά δεν έχει καμία σημασία. Γιατί την βοήθεια την χρειαζόμαστε και όπως έλεγε και ο Βεσπασιανός όταν του είπαν πως τα χρήματα που έπαιρναν ως φόρο από τα δημόσια ουρητήρια θα βρωμούσαν, η μυρωδιά δεν έχει σημασία από τη στιγμή που θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους.

Παρ' όλα αυτά, το επιχείρημα πολλών είναι ότι το ΔΝΤ θα φέρει τα πάνω κάτω. Νομίζω πως είναι εντελώς λανθασμένη εκτίμηση και μονομερής. Δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ και κάνουμε τα στραβά μάτια στο ότι οι εταίροι μας, μας έχουν ήδη στύψει στον ίδιο αν όχι σε χειρότερο βαθμό.

Η Κομισιόν δεν είναι αυτή που έστειλε στον κ. Λοβέρδο πίσω τα όρια της συνταξιοδότησης;

O Όλι Ρεν δεν είναι αυτός που μιλά για εσωτερική υποτίμηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ιδιωτικό τομέα;

Η Γερμανία δεν είναι αυτή που αντιτάσσεται λυσσαλέα στο να μας δοθεί βοήθεια πριν φθάσουμε στην χρεοκοπία με ότι αυτό κι αν σημαίνει στην πράξη;

Γιατί έχουμε την εντύπωση πως οι Ευρωπαίοι θα μας χαρίσουν τα λεφτά; Φυσικά και θα μας διευκολύνουν με κέρδος όμως, αφού και θα καρπωθούν την διαφορά των επιτοκίων, και επιπλέον θα μας έχουν στην σέντρα.

Ποιος ζητάει επίμονα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χάριν της ανταγωνιστικότητας που θα αλλάξουν δια παντός το εργασιακό τοπίο;

Μήπως δεν είναι οι Ευρωπαίοι, που αποφάσισαν την θεσμοθέτηση μηχανισμού στήριξης που θεωρείται βέβαιο πως θα περιέχει αυστηρότατο ποινολόγιο που ενδεχομένως να φθάνει μέχρι και στην προσωρινή παύση ή αποπομπή χώρας μέλους;

Έχει καμιά διαφορά ο ελεγκτής και η επιτήρηση της Κοινότητας, από τον ελεγκτή του και την επιτήρηση του ΔΝΤ; Το ότι το τελευταίο έχει τεχνογνωσία ή είναι πιο σκληρό εδώ που έχουμε φθάσει ελάχιστη σημασία έχει.

Δεδομένου του παρελθόντος μας , νομίζω πως με το ΔΝΤ βρήκαμε παπά να θάψουμε καμπόσους και η όλη κουβέντα είναι αποπροσανατολιστική. Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε. Η πραγματική κουβέντα θα έπρεπε να είναι επί της ουσίας. Χρειαζόμαστε ή όχι βοήθεια και εάν μπορούμε ή όχι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, Με βιώσιμες όμως στρατηγικές και προοπτικές και όχι χρόνο με το χρόνο. Όχι με τη λογική του και αύριο μέρα είναι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χαράξουμε εθνική στρατηγική διάσωσης της χώρας.

Ετσι και αλλιώς, αξιοπιστία η ελληνική οικονομία δεν έχει. Όλοι το γνωρίζουν αυτό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν μιλάμε για το αν πιστεύουν τις καλές μας προθέσεις, ή αν θα είμαστε ή όχι συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων.

Μιλάμε για αξιοπιστία όσον αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Μόλις προχθές ξεκίνησε νέος κύκλος θεματολογίας με τον ίδιο τον Τρισέ να λέει πως οι τράπεζες μας θα αντιμετωπίσουν δύσκολες μέρες. Χωρίς στιβαρό τραπεζικό σύστημα, πως θα προχωρήσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη; Με την ανεργία να εξακοντίζεται στα ύψη πως θα στηρίξουμε την εσωτερική κατανάλωση; Πως θα ανακόψουμε την λαίλαπα των ακάλυπτων επιταγών; Την αύξηση των επισφαλειών;

Για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, πέρα από τον δανεισμό ή την βοήθεια αν θέλετε από το εξωτερικό, θα πρέπει να αποδεσμεύσουμε πόρους. Καλή η περικοπή της δημόσιας σπατάλης, καλή η αύξηση των εσόδων, αλλά δυστυχώς δεν αρκούν. Απαιτούνται πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

Ας είμαστε επιτέλους ρεαλιστές. Το χρέος μας είναι τεράστιο και η αποπληρωμή είναι δυσβάσταχτη. Ίσως αντί να συζητάμε αν το ΔΝΤ είναι χειρότερο ή όχι από την Κομισιόν θα έπρεπε να συζητάμε.. Τι θα κάνουμε με το χρέος; Μήπως παράλληλα με τα όσα σκληρά μέτρα πήραμε και θα πάρουμε, θα πρέπει να εξετάζουμε σιγά σιγά το ενδεχόμενο να ζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση του. Να αυξήσουμε την περίοδο χάρητος, να διαγράψουμε ένα μέρος και να επιμηκύνουμε την καταβολή των δόσεων;

Αυτό κατά την άποψη μου θα πρέπει να είναι το επόμενο μέτρο. Το χρέος μας είναι τεράστιο και εάν προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη, που έχει και το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους μας. Όπως έσωσαν τις τράπεζες τους, εν μία νυκτί, θα το σκεφτούν διπλά να αγνοήσουν το αίτημα μας. Γιατί ξέρουν πως καλύτερα να καθυστερήσουν να πάρουν τα λεφτά τους αργότερα, παρά να μην τα πάρουν ποτέ αν κηρύξουμε επισήμως στάση πληρωμών.


Τάκης Λαϊνάς

reporter.gr

Πήραμε τους δρόμους

Η οικονομική κρίση αυξάνει την τηλεθέαση

  Αναμφίβολα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης -φαίνεται εξάλλου και στους άδειους δρόμους της Αθήνας από νωρίς κάθε βράδυ-, ο συνολικός χρόνος τηλεθέασης αυξάνει όσο οι επιπτώσεις της κρίσης γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές στην οικονομία των νοικοκυριών ή ο φόβος για τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις κυριαρχεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB/Nielsen, τον Μάρτιο η συνολική μέση ημερήσια τηλεθέαση είχε αλματώδη άνοδο και άγγιξε τις 5 ώρες και 3 λεπτά ημερησίως, ανεβαίνοντας σε σχέση με πέρσι κατά 17 λεπτά και σε σχέση με πρόπερσι κατά 39 λεπτά την ημέρα.

Θύματα της κρίσης και του φόβου της κρίσης -και, όπως αποδεικνύεται, και της τηλεόρασης- κυρίως οι γυναίκες 65 ετών και άνω, που «χτυπάνε» 8 ώρες στην TV ημερησίως, μία ώρα περισσότερο απ' ό,τι το 2008. Πολλή τηλεόραση παρακολουθούν και οι νεότερες γυναίκες, 45- 64 χρόνων, οι οποίες φαίνεται να αγγίζουν τις 7 ώρες και 10 λεπτά την ημέρα, 11 λεπτά περισσότερο από πέρσι και 38 λεπτά από το 2008. Οι άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας παρακολουθούν 20 λεπτά περισσότερο σε σχέση με πρόπερσι (5 ώρες και 13 λεπτά την ημέρα).

Ανάλογα, τα χαμηλά στρώματα, το α' 3μηνο του έτους παρακολουθούν τηλεόραση σχεδόν 7 ώρες την ημέρα, 10 λεπτά περισσότερο απ ό,τι πέρσι και 35 απ' ό,τι πρόπερσι. Τα υψηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρακολουθούν τηλεόραση μόλις 16 λεπτά περισσότερο από το 2008 (4 ώρες και 8 λεπτά) και τα μεσαία στρώματα 13 λεπτά περισσότερο (5 ώρες και 11 λεπτά).

avgi.gr

Η αρχή και το τέλος της ελληνικής δημοκρατικής ψευδαίσθησης‏...


dentnews.net

Σάρωση βιβλίων με ένα ξεφύλλισμα


Ένα σύστημα που μπορεί να σαρώσει ένα βιβλίο 250 σελίδων σε μόλις 60 δευτερόλεπτα αναπτύσσουν ερευνητές στο Τόκιο. Ο νέος σαρωτής, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, φωτογραφίζει τις σελίδες καθώς ο χρήστης ξεφυλλίζει ένα βιβλίο με το χέρι. Είθισται, η ψηφιοποίηση βιβλίων να θεωρείται χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτεί από το χειριστή να τοποθετεί κάθε σελίδα ξεχωριστά στην επίπεδη επιφάνεια του σαρωτή. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Μασατόσι Ισικάβα, υπόσχεται με το νέο σύστημα να επιταχύνει εντυπωσιακά τη διαδικασία. Σύμφωνα με το Reuters, η πειραματική διάταξη περιλαμβάνει μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που φωτογραφίζει τις σελίδες 500 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ στη συνέχεια, το λογισμικό του συστήματος αναλαμβάνει να αντισταθμίσει το γεγονός ότι οι σελίδες έχουν φωτογραφηθεί παραμορφωμένες καθώς γυρίζουν η μία μετά την άλλη. Αφού ολοκληρωθεί η φωτογράφιση, ο πρόγραμμα υπολογίζει το σχήμα των σελίδων σε τρεις διαστάσεις και αναδημιουργεί τελικά μια δισδιάστατη εικόνα, ίδια με αυτή που θα προσέφερε ένας συμβατικός σαρωτής. «Στο απώτερο μέλλον, όταν πια είναι δυνατό να συγκεντρώσουμε όλη αυτή την ισχύ σε ένα τσιπ, θα μπορούμε να το βάλουμε σε ένα iPad ή iPod», ανέφερε ο Δρ Ισικάβα, πράγμα που σημαίνει πως στο μέλλον, ίσως, θα μπορούμε να σαρώσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο, απλά ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του μπροστά στην κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου.

cosmo.gr

Ορφέας Περίδης - Ζηλεύει η νύχτα

Αρκάς Νο2

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Απαράδεκτη συμπεριφορά προϊσταμένου καταστήματος παιχνιδιών"

Θα ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη όχι σε εμένα προσωπικά αλλά σε μία φίλη μου η οποία εδώ και 10 μήνες είναι άνεργη με ανήλικο παιδί και κανένα άλλο οικονομικό πόρο ούτε στήριγμα. Την προηγούμενη Παρασκευή προσλήφθηκε κατόπιν αίτησης της που είχε προηγηθεί πριν τις γιορτές του Πάσχα και δύο συνεντεύξεων, από μία μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών (δεν αναφέρω επωνυμία για ευνόητους ..λόγους) ως ταμίας σε ένα από τα καταστήματα του σε περιοχή της Αθήνας.
 Την τοποθέτησαν στη θέση της λοιπόν (ταμείο) δείχνοντας της την χρήση της ταμειακής μηχανής και τίποτα άλλο απολύτως. Ούτε τους χώρους του καταστήματος ούτε την αποθήκη (έχει σημασία αυτό που αναφέρω). Δουλεύοντας λοιπόν για ώρες συνεχόμενες όρθια μπροστά στο ταμείο κάποια στιγμή τράβηξε την καρέκλα του ταμείου που υπάρχει στη θέση να καθίσει και αμέσως δέχθηκε παρατήρηση από την υπεύθυνη των ταμείων ότι απαγορεύεται να κάθεται και πρέπει να είναι συνέχεια όρθια. 
- Η κοπέλα έχει κάνει δύο εγχειρήσεις πολύ σοβαρές στα πόδια της οι οποίες την καθήλωσαν στο κρεββάτι της για αρκετά μεγάλο διάστημα και γιαυτό τον λόγω και οι προηγούμενοι εργοδότες της της έδειξαν επιστρέφοντας από την αναρρωτική της άδεια, την έξοδο από την επιχείρηση τους. - Μετά την παρατήρηση λοιπόν της υπευθύνου των ταμείων για το "πολύ σοβαρό παράπτωμα" να καθίσει για λίγο στην καρέκλα της να ξεκουράσει τα πόδια της, την κάλεσε ο προϊστάμενος του καταστήματος να της κάνει παρατήρηση όχι μόνο για το ότι προσπάθησε να ξεκουράσει για λίγο τα πονεμένα πόδια της αλλά ότι υποψιάζεται όπως είπε ότι αφού έχει δυσκολία στο περπάτημα (γιατί κουτσαίνει ελαφρώς) προφανώς δεν θα μπορούσε και να κάνει άλλες δουλειές του μαγαζιού.
Η φίλη μου λοιπόν του απάντησε ότι δεν έχει καμία δυσκολία να κάνει το οτιδήποτε στο κατάστημα και ότι τα πόδια της δεν την εμποδίζουν ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά της.
Ο "κύριος" αυτός λοιπόν για να την τσεκάρει της έδωσε ένα καρότσι γεμάτο πράγματα να τα τοποθετήσει στα ράφια χωρίς να κάνει τον κόπο να της δείξει κανείς μέχρι εκείνη την ώρα το κατάστημα και τη δομή του ή να της εξηγήσουν πως τοποθετείτε κάθε είδος παρά απλώνοντας απλά το χέρι του της έδειξε στο πουθενά που θα τα τοποθετήσει λέγοντας της ψάξε μόνη σου τους διαδρόμους θα τα βρείς. Μιλάμε βέβαια για ένα αχανές κατάστημα και όχι για κανένα μικρό μαγαζάκι. Φυσικά η φίλη μου πήρε το καρότσι με τα πράγματα και σιγά σιγά χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν τα τοποθέτησε στη θέση τους ακολουθούμενη φυσικά κατά πόδας από τον προϊστάμενο για να την τσεκάρει κατά πόσο κούτσαινε και πόσο δυσκολεύεται. Στο τέλος λοιπόν της είπε ότι μάλλον δεν θα τα καταφέρει και ούτε λίγο ούτε πολύ με τον τρόπο του της έλεγε να τους αδειάζει την γωνιά γιατί μάλλον τους χάλαγε το image του μαγαζιού επειδή κουτσαίνει.
Αυτό λοιπόν το θεωρώ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ και ρατσιστικό προς μία κοπέλα η οποία είναι μάνα ενός ανήλικου παιδιού που το μεγαλώνει ολομόναχη χωρίς την παραμικρή βοήθεια και για ένα πρόβλημα υγείας που της προέκυψε χωρίς ωστόσο να της στερεί την ενέργεια της και την δυνατότητα της να δουλέψει κάποιος ανεγκέφαλος "κύριος" τηρώντας προφανώς κάποιους κανόνες της επιχείρησης να της στερεί αυτή τη θέση.
Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από μία αναγνώστρια του blog troktiko. Τέτοια περιστατικά έχω ακούσει να διαδραματίζονται στα Jumbo. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο περιστατικό έχει πραγματοποιηθεί όντως εκεί, αλλά σίγουρα δείχνει πλέον πως κάποιοι εργοδότες αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους και πως θ' αυξηθούν μετά τα τελευταία γεγονότα της Ελληνικής οικονομίας (αν υπάρχει πλέον τέτοια)...

"Δεν απεργούν στον 902"

"Το 902, παρά το ότι ανήκει στο ΚΚΕ, δε συμμετέχει στη 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ (συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ). Είναι ντροπή και αίσχος η κυρία Παπαρήγα να ζητάει συμμετοχή των εργαζομένων ...
στις απεργίες και τα ΜΜΕ του κόμματος να απέχουν. Φαντάζομαι ότι και οι εφημερίδες που εκδίδονται από την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ θα κυκλοφορήσουν κανονικά αύριο."

Αναγνώστης - troktiko

Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό αλλά αν ισχύει είναι σίγουρα ένα από τα παράξενα της Ελληνικής πραγματικότητας...

ALPHA BANK και Aegean απαξιώνουν τους πελάτες της

"Συμμετέχω στο πρόγραμμα της AEGEAN BONUS VISA με την αντίστοιχη πιστωτική κάρτα της ALPHA BANK. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ξαφνικά άρχισαν να ΜΗΝ πιστώνονται οι αντίστοιχοι πόντοι BONUS στον λογαριασμό μου παρά την ολοσχερή εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού ...
μου. Στα σχετικά αιτήματά μου προς την AEGEAN αυτή με παρέπεμψε στην ALPHA BANK η οποία μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία και δύο έγγραφες όχι μόνον δεν μου έλυσαν το πρόβλημα αλλά ούτε επικοινώνησαν μαζί μου. Συμπέρασμα ποτέ πάλι ALPHA BANK ή AEGEAN γιατί μόνον οι καταναλωτές τελικά με την στάση μας ίσως κάνουμε κάτι!"


Αναγνώστης - troktiko 

Αυτοκινητιστικό ατύχημα ο Γιώργος Γεωργίου


Διαβάζω σήμερα ότι ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου, είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο του στην Βάρης - Κορωπίου. Το αυτοκίνητό του έγινε κομμάτια αλλά όμως ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα. Μαθαίνω πως το αυτοκίνητό του ήταν σχετικά καινούργιο και μάλιστα ήταν και πολύ ακριβό αφού η τιμή του έφτανε τις 50,000 ευρώ με δάνειο που το είχε πάρει από την τράπεζα του Βγενόπουλου, Marfin. Ελπίζω να μην τον μάτιασε ο Βγενόπουλος γι' αυτά που λέει και γράφει ο Γιώργος για τον Παναθηναϊκό. Του εύχομαι να μην του ξανασυμβεί κάτι τέτοιο...

Billy Idol - Stranglers live in Athens!!!

Μια βραδιά με τη μουσική που ξεκινάει από το punk που σάρωσε τα πάντα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και συνέχισε με τη δημιουργία του punk-rock στυλ τη δεκαετία του ‘80.

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε όχι με απλές λέξεις, αλλά με καλλιτέχνες αυτό το είδος, τότε σίγουρα θα αναφέραμε μεταξύ άλλων τον Billy Idol (με τρία Grammy και εννέα MTV music video awards στο ενεργητικό του) αλλά και τους Stranglers.

Μια βραδιά για όσους αγαπούν τα ‘80s κι έχουν τραγουδήσει το «Sweet sixteen» ή το «Mony - Mony» ή και τα «White Weeding», «Rebel Yell» του Billy Idol που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και τα «Golden Brown», «No More Heroes» «Always the Sun» των Stranglers που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας.

Στις 18 Ιουνίου, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υποδέχεται αγαπημένο ροκ, ατίθασο πάνκ και όλα αυτά με ένα ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο.

Πιο συγκεκριμένα ... Η βραδιά θα ξεκινήσει με τους Stranglers!

Mία από τις αγαπημένες και διαχρονικές βρετανικές μπάντες επιστρέφει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Με είκοσι τρία τραγούδια και δέκα επτά δίσκους τους στο top40 της Μεγάλης Βρετανίας και μια καριέρα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, οι «The Guilford Stranglers», όπως ήταν το αρχικό όνομα τους, άρχισαν να ξεσηκώνουν το βρετανικό και όχι μόνο κοινό από τα τέλη του 1974.

Στη συνέχεια, σειρά θα πάρει ο Billy Idol, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

ΙΝFO:
Τι: Billy Idol - THE STRANGLERS
Που: Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Πότε: Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2010.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 38 ΕΥΡΩ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
TICKET HOUSE, METROPOLIS, VILLAGE CINEMAS


hotshowbiznews.blogspot.com 

Γλιτώστε ταλαιπωρία και χρήμα χρησιμοποιώντας e-banking

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι παρ’ όλο που όλες σχεδόν οι τράπεζες προσφέρουν υπηρεσίες e-banking, και παρ’ όλο που σχεδόν όλοι έχουμε πλέον υπολογιστή και πρόσβαση στο internet σπίτι μας, ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει και να στήνεται στις ουρές του δημοσίου για να πληρώσει λογαριασμούς. Δεν νομίζω ότι είναι μαζοχισμός βέβαια, μάλλον περισσότερο είναι άγνοια και φόβος για την τεχνολογία, πράγμα καθόλου παράλογο αν σκεφτεί κανείς πόσο πίσω είναι αυτή η χώρα στον τομέα της τεχνολογίας και του internet. Δεύτερο πράγμα που θεωρώ παράλογο, είναι οι αγορές στις διπλάσιες τιμές των ελληνικών καταστημάτων, τη στιγμή που οι αγορές μέσω internet από εξωτερικό και ειδικά από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο οικονομικές, και πολλές φορές πιο γρήγορες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις υπηρεσίες που μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει ώστε να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, να πληρώνει λογαριασμούς και να κάνει αγορές μέσω internet με ασφάλεια.

  • e-banking
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Για την ενεργοποίησή της χρειάζεται συνήθως μια φωτοτυπία της ταυτότητας και η συμπλήρωση μιας αίτησης, και φυσικά να έχουμε ήδη κάποιον λογαριασμό ταμιευτηρίου στη συγκεκριμένη τράπεζα. Από τη στιγμή που θα μας δοθεί ο κωδικός πρόσβασης, μπορούμε μέσα από το site της τράπεζας να διαχειριστούμε τον λογαριασμό μας. Αυτό σημαίνει να μπορούμε να δούμε ανά πάσα στιγμή το υπόλοιπο του λογαριασμού μας και τις τελευταίες κινήσεις, να μεταφέρουμε λεφτά μεταξύ λογαριασμών, να πληρώσουμε κάποια πιστωτική κάρτα κλπ. Επίσης μπορούμε να πληρώσουμε λογαριασμούς του δημοσίου, αλλά και πολλών εταιρειών που προσφέρουν πλέον αυτή τη δυνατότητα, όπως λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, λογαριασμούς internet και ασφαλιστικές εταιρείες. Από θέμα ασφάλειας, είναι το ίδιο ασφαλής τρόπος όσο το ΑΤΜ. Που σημαίνει πως ναι μεν η τράπεζα παρέχει ασφάλεια στις υπηρεσίες της, αλλά θα πρέπει κι εμείς να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για απάτες. Φυλάμε τους κωδικούς μας με ασφάλεια, δεν πατάμε ποτέ links σε e-mail που υποτίθεται οτι έχουν σταλεί απο την τράπεζα, και δεν κάνουμε login σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, παρά μόνο στην επίσημη σελίδα της τράπεζας. Προσωπικά το e-banking μου έχει λύσει τα χέρια. Η διαδικασία του να πας στο ΑΤΜ, να βγάλεις λεφτά, να πας στη ΔΕΗ, να περιμένεις στην ουρά, να πληρώσεις τον λογαριασμό, να πας σε άλλο κατάστημα, να πληρώσεις τον λογαριασμό του internet και να γυρίσεις σπίτι, γίνεται μέσω internet μέσα σε 5 λεπτά, χωρίς τρέξιμο και χωρίς αναμονή σε ουρές, και μας μένει χρόνος να ασχοληθούμε με πιο δημιουργικά πράγματα. Επίσης όσο περισσότερο αξιοποιούμε το internet για τέτοιες διαδικασίες, βοηθάμε λίγο στο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ξεμπλοκάρουν οι ουρές σε κάποιους τομείς του δημοσίου. Ρωτήστε λοιπόν στην τράπεζά σας, ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του e-banking και αξιοποιήστε τες!

  • Προπληρωμένες κάρτες
Μια ιδανική λύση για ηλεκτρονικές αγορές είναι η χρήση μιας προπληρωμένης κάρτας. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα απαιτούν συναλλαγή με πιστωτική ή με PayPal. Πολύς κόσμος που έχει ήδη κάποια κάρτα, δεν εμπιστεύεται να τη χρησιμοποιεί για συναλλαγές μέσω internet, και πολύς κόσμος που δεν έχει πιστωτική δεν είναι διατεθειμένος να βγάλει πιστωτική και να πληρώνει λογαριασμούς για μια κάρτα που θα τη χρησιμοποιήσει μια φορά το δίμηνο για κάποια αγορά. Οι περισσότερες τράπεζες λοιπόν δίνουν τη δυνατότητα έκδοσης προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας, για τις οποίες δεν πληρώνουμε λογαριασμό, και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για συναλλαγές μέσω internet, αφού αν δεν βάλουμε μέσα κάποιο ποσό, ακόμα και σε περίπτωση κλοπής δεν υπάρχει τίποτα να μας κλέψουν. Αν θέλουμε για παράδειγμα να αγοράσουμε ένα προϊόν που κοστίζει 100 ευρώ, πηγαίνουμε στο ΑΤΜ και φορτώνουμε στην κάρτα 100 ευρώ. Στη συνέχεια κάνουμε την αγορά, και η κάρτα είναι και πάλι άδεια μέχρι την επόμενη φορά που θα θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και θα φορτώσουμε πάλι κάποιο ποσό. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε συναλλαγή χωρίς να έχουμε βάλει λεφτά στην κάρτα (είτε εμείς είτε κάποιος τρίτος που θα πέσει στα χέρια του η κάρτα), η συναλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού δεν επαρκεί το υπόλοιπο. Η χρέωση στην τράπεζα συνήθως είναι κάποιο μικρό ποσό για κάθε κατάθεση που κάνουμε, πχ κάθε φορά που βάζεις λεφτά στην κάρτα χρεώνεσαι 1 ευρώ. Τρίχες δηλαδή, αν σκεφτείς οτι για να αγοράσεις ένα προϊόν που κοστίζει 350 ευρώ, για να το αγοράσεις με την κάρτα θα σου κοστίζει 351 ευρώ. Αν πάλι φορτώσεις μία φορά στην κάρτα κάποιο ποσό για να το ξοδεύεις λίγο λίγο, δεν θα χρεωθείς τίποτα μέχρι την επόμενη φορά που θα θες να ξαναφορτώσεις λεφτά. Η έκδοση της κάρτας είναι επίσης πολύ εύκολη, κοστίζει ελάχιστα ευρώ (5 ευρώ είχα πληρώσει πριν μερικά χρόνια) και χρειάζεται μόνο κάποια βασικά χαρτιά (όπως φωτοτυπία της ταυτότητας κλπ) και λίγες μέρες αναμονή για να την παραλάβουμε. Από ‘κει και πέρα μας λύνει τα χέρια, αφού μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε αγορές μέσω internet απο εξωτερικό, συχνά σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες αγόρασα ένα ζευγάρι ηχεία τα οποία στην ελληνική αντιπροσωπεία κοστίζουν 1.200 ευρώ. Τα παρήγγειλα μέσω internet απο Γερμανία, και σε 5 μέρες ήρθαν στην πόρτα μου με 600 ευρώ. Νομίζω λοιπόν πως όταν κανείς γλιτώνει 600 ευρώ, είναι ένας καλός λόγος να ψάξουμε λίγο το θέμα των συναλλαγών μέσω internet και τις αγορές απο ηλεκτρονικά καταστήματα ευρωπαϊκών χωρών.

  • Pay Pal
Ένας ακόμα ασφαλής τρόπος ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι το PayPal. Πρόκειται για μια υπηρεσία που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην χρήση πιστωτικής κάρτας μέσω internet. Με την υπηρεσία αυτή φτιάχνουμε ένα προφίλ και καταχωρούμε τις κάρτες με τις οποίες θέλουμε να κάνουμε αγορές. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές μέσω του PayPal, ώστε να μη χρειάζεται καν να δίνουμε τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας σε τρίτους. Θα συναντήσετε πολύ συχνά το σηματάκι του PayPal σε ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και σε site με donation. Κλικάροντας το εικονίδιο, ή επιλέγοντας σε μια αγορά να γίνει η συναλλαγή μέσω PayPal, μεταφερόμαστε στην σελίδα του PayPal και πραγματοποιώντας την συναλλαγή η υπηρεσία μεταφέρει τα λεφτά απο τον λογαριασμό του πελάτη στον λογαριασμό του πωλητή, χωρίς να βλέπει ο ένας τα στοιχεία λογαριασμών και καρτών του άλλου. Το PayPal χρησιμοποιείται ευρέως στις συναλλαγές μέσω internet εδώ και πολύ καιρό, και είναι αξιόπιστο.
Για αγορές μέσω internet υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το e-bay και άλλα site με online δημοπρασίες, όπως επίσης και υπηρεσίες που αναλαμβάνουν παραγγελίες για χώρες εκτός Ευρώπης χωρίς να πληρώνουμε τελωνείο. Δεν θα μπω όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες αφού δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα και δεν θέλω να παραλείψω πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών. Το internet όμως είναι γεμάτο απο πληροφορίες και οδηγίες για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο.
Περιττό να πούμε πως η έρευνα αγοράς σε ηλεκτρονικά καταστήματα όλης της Ευρώπης προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα, καθώς και πολύ καλύτερες τιμές και προσφορές. Ενημερωθείτε λοιπόν για τις δυνατότητες που προσφέρει το e-banking και οι αγορές απο ηλεκτρονικά καταστήματα, και γλιτώστε χρόνο, ταλαιπωρία, και χρήμα. Τέλος, ας κάνουμε και μια δημοσκόπηση για να δούμε κατά πόσο χρησιμοποιούμε το internet για συναλλαγές και αγορές! 

syrtari.gr

Μιχάλης Ρακιντζής - Εγώ και ο πουφ

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Κλοπή βιντεοκάμερας ενός δύτη από ένα... χταπόδι

Η δυνατή μουσική και τα τσιγάρα φέρνουν αϋπνίες


Ούτε το τσιγάρο, ούτε η ακρόαση δυνατής μουσικής είναι καλή ιδέα για πριν τον ύπνο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου το 20% των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, ανακοίνωσε η γερμανική οργάνωση του Ινστιτούτου για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης (IQWiG).

Ένα άτομο εκτιμάται ότι υποφέρει από διαταραχές του ύπνου όταν έχει προβλήματα τρεις νύχτες την εβδομάδα.

Οποιοσδήποτε στριφογυρνάει και τινάζεται στον ύπνο του όλη τη νύχτα ή στη διάρκεια της ημέρας αισθάνεται κουρασμένος επιβάλλεται να εφαρμόσει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή του συμπεριφορά, αναφέρει το IQWiG.

Μετά από σειρά ερευνών αποδεικνύεται ότι πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι το βράδυ μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο τους. Τα τηλεφωνήματα, η έντονη σωματική άσκηση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή, η κατανάλωση διεγερτικών ποτών, όπως η κόκα κόλα και το μαύρο τσάι καθώς και το κάπνισμα, είναι καλό να αποφεύγονται. Επίσης λίγο αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον ύπνο.

Τα μακροχρόνια προβλήματα με τον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικευμένο ιατρό, συστήνει το Ινστιτούτο για την Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης (IQWiG).

Ένα τέχνασμα για ένα καλό πρόγραμμα ύπνου, είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε πάντα την ίδια ώρα, να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο ( και όχι για διάβασμα ή για την παρακολούθηση τηλεόρασης) και να σηκώνεστε από το κρεβάτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε.
 
ert.gr

Ανάκληση 34.000 αυτοκινήτων Toyota Lexus


Συνολικά 34.000 οχήματα 4×4 σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ανακαλεί η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyotaπροκειμένου να διορθωθεί ένα πρόβλημα στην οδική συμπεριφορά τους καθώς το πίσω μέρος τους μπορεί να ξεφύγει από το δρόμο εάν κινούνται με υψηλή ταχύτητα πάνω σε στροφές.
Η ανάκληση αφορά 9.400 Lexus GX 460 που έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ, άλλα 1.000 στη Ρωσία και ισάριθμα στο Ομάν. Συνολικά 13.000 οχήματα αυτού του πολυτελούς μοντέλου θα ανακληθούν σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, θα ανακληθούν 21.000 Land Cruiser Prado, εκ των οποίων 4.400 στο Ομάν, 4.000 στη Ρωσία και 1.500 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν τα 7.500 Land Cruiser Prado και Lexus που ανακλήθηκαν την Δευτέρα στην Ευρώπη περιλαμβάνονται στα 34.000 οχήματα που ανακαλούνται συνολικά στον κόσμο.

ert.gr 
Share via email, networking sites and bookmark using any service!