Γιούνκερ: «Ξέραμε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε σε κρίση»
Εύσημα για την ελληνική οικονομία, αλλά και αποκαλύψεις για τη στάση της Ευρώπης πριν ξεσπάσει η κρίση στη χώρα μας, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι, η Ευρώπη γνώριζε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας από το 2008, αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στο περιθώριο της Ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες και ότι γνώριζε ότι Γαλλία και Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσε να το πει δημόσια.
«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες. Ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τσισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ό ίδιος, για τις προοπτικές γι αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, όμως εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», τόνισε Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ
Σαμαράς: «Δικαιώνομαι»
Η δήλωση του κ. Γιούνκερ προκάλεσε την αντίδραση του πρόεδρου της ΝΔ ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων που έχει διατυπώσει.
«Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κ. Γιούγκερ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε, εδώ και χρόνια, για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα πριν από δύο τρεις δεκαετίες, αλλά κανείς δεν μιλούσε γιατί αυτό έβλαπτε τις εξαγωγές της Γαλλίας και της Γερμανίας, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που, εδώ και επτά μήνες, διατυπώνω.
Ότι:
- Εάν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία πρέπει να πάμε πίσω στο 1981. Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να «βάλουν πλάτη» και όχι το ΔΝΤ.
Εύσημα Καν για την προσπάθεια της Ελλάδας
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που κάνει στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης απέδωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.
Την προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, τόνισε συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου