Ένα στα έξι καταστήματα στις γειτονιές της Αττικής έχουν κλείσει, και το ποσοστό ανεβαίνει αρκετά στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, λόγω των υψηλών ενοικίων. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχει υποχρεώσει πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βάλουν λουκέτο.
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα υψηλά ενοίκια, η ραγδαία πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια η σε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έβαλαν λουκέτο από την αρχή του χρόνου σε περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις μόνο στην Αττική.
Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι καταστηματάρχες. Οι έμποροι δεν προβλέπουν βελτίωση τους επόμενους μήνες και μιλούν για 65.000 λουκέτα έως το τέλος του χρόνου, με τις απολύσεις να ξεπερνούν τις 110.000.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για το 2011, καθώς μια στις τέσσερις επιχειρήσεις αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο κάθε μήνα καθώς και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων φτάνει στο 17%. Ρολά έχει κατεβάσει ένα στα τέσσερα καταστήματα στην οδό Σταδίου, 1 στα 5 στην Πανεπιστημίου και 1 στα 6 στην Ερμού.
Ίδια είναι η εικόνα και σε δήμους με μεγάλες αγορές. Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων, σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, Στο Χαλάνδρι, σε δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγίας Παρασκευής) το 1 στα 5 καταστήματα είναι κλειστό. Στη Λεωφόρο Ηρακλείου στη Ν. Ιωνία το ποσοστό ανέρχεται στο 14%. Στην Κηφισιά στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων η αναλογία φτάνει περίπου το 12%, ενώ στην Καλλιθέα στη Θησέως, που θεωρείται ο εμπορικότερος δρόμος, το 13% των καταστημάτων έβαλε λουκέτο.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι έμποροι ζητούν και επιτυγχάνουν την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, με τις μειώσεις να φτάνουν ακόμα και το 30%. Όμως με δεδομένη την κρίση στην αγορά ακόμα και παρά τις μειώσεις των ιδιοκτητών τα ενοίκια παραμένουν υψηλά.
Πηγή: ΕΡΤ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου