Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Σούδα και Άκτιο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς στην Λιβύη

Θέμα ωρών είναι πλέον η στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, μετά την απόφαση του ΟΗΕ. Τα στρατιωτικά πλήγματα θα πραγματοποιηθούν "εντός των επομένων ωρών" και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές, δήλωσε...
χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.
Οι αμερικανικές εφημερίδες, κάνουν λόγο για χτυπήματα σε επιλεγμένους στόχους, όπως τα αντιαεροπορικά ραντάρ, οι στρατιωτικές βάσεις και οι τηλεπικοινωνίες, αν και η Ουάσιγκτον λέγεται ότι θα αποφύγει την εμπλοκή στην πρώτη τουλάχιστον φάση των επιχειρήσεων.
Το βάρος θα σηκώσουν Γάλλοι, Βρεταννοί, Ιταλοί και δυνάμεις αραβικών κρατών, ενώ κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η νατοϊκή βάση Σιγκονέλα στη Σικελία. Οι επιχειρήσεις, προβλέπουν αρχικά την απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, παρενοχλήσεις στις επικοινωνίες και στη συνέχεια βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι που βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα έξω από τη Βεγγάζη.
Στην περιοχή, βρίσκονται ήδη περισσότερα από 25 πλοία του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικοπτεροφόρα.
Η εμπλοκή της Ελλάδας θεωρείται δεδομένη με τις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων, κάτι για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις.
Στη Σούδα, βρίσκεται ο περίφημος “γουρουνομύτης” το αεροπλάνο που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις συνομιλίες στη Λιβύη, αλλά και Γερμανοί πεζοναύτες. Τις προηγούμενες μέρες, από την Κρήτη πέρασαν εκατοντάδες πεζοναύτες των ΗΠΑ οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα πλοία που έσπευσαν στον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου