Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

200.000 Άγγλοι στους δρόμους του Λονδίνου κατά των περικοπών

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι διαδηλωτές συρρέουν στο Λονδίνο από όλη τη χώρα με πάνω, σφυρίχτρες και μπαλόνια. Στους...
συγκεντρωμένους μίλησε ο αρχηγός των Εργατικών Έντι Μίλιμπαντ.
Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι έχουν κινητοποιηθεί 200.000 άτομα σε αυτό που η συνομοσπονδία βρετανικών συνδικάτων αποκαλεί τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Η αστυνομία δεν κάνει εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την Μητροπολιτκή Αστυνομία του Λονδίνου, διαδηλωτές πέταξαν μπογιές και αυτοσχέδια εκρηκτικά με λάμπες κατά κτιρίων όπου στεγάζονται επιχειρήσεις και κατά αστυνομικών.
Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία τα επεισόδια προκάλεσε ομάδα ατόμων με μαύρες κουκούλες που πέταξε μπογιές σε καταστήματα και τράπεζες στην Όξφορντ Στρητ και στη Νιου Μποντ Στρητ.
Η ομάδα των κουκουλοφόρων διασπάστηκε από μια μεγαλύτερη ομάδα διαδηλωτών και τα επεισόδια καταγράφονται ως μεμονωμένα. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 80 εκατ. λιρών στον δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της χώρας.
Η συνομοσπονδία των σωματείων εκφράζει φόβους ότι οι περικοπές απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και πιέζει την κυβέρνηση να επιβάλλει φόρους στις τράπεζες και να κλείσει νομικά «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν μικρότερους φόρους.
Η συνομοσπονδία των βρετανικών σωματείων έχει απευθύνει έκκληση για μια ειρηνική διαδήλωση και έχει καλέσει τους συγκεντρωμένους να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πορεία. Ωστόσο, στους δρόμους έκαναν εμφάνιση φυλλάδια, που καλούν τους διαδηλωτές να μην ακολουθήσουν την επίσημη διαδρομή και να παραμείνουν στο κέντρο του Λονδίνου μετά το πέρας της διαδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου