Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Η τεχνολογία καταστρέφει τον ύπνο μας!

Technology destroys our sleepΑφοριστικό το συμπέρασμα αλλά πραγματικό σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε και ανακοίνωσε πρόσφατα το National Sleep Foundation στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έτρεξε για λογαριασμό του ιδρύματος δείχνουν πως το 95% όσων συμμετείχαν σε αυτή, χρησιμοποιούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή (κινητό, Η/Υ κλπ.) έως και μια ώρα πριν κοιμηθούν. Αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, πρακτικά καταστρέφει το εσωτερικό μας ρολόι και εξαλείφει κάθε πιθανότητα ήρεμου και άνετου ύπνου.

Το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από τη μελέτη ήταν ότι ενώ η ώρα πριν κοιμηθούμε θα έπρεπε να είναι ένα διάστημα που κατεβάζουμε ταχύτητα και προετοιμάζουμε μυαλό και σώμα για τον ύπνο, η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το tweeting, η ανάγνωση του mail ή του wall μας στο Facebook και η βελτίωση των επιδόσεών μας στο Angry Birds, κρατά τον εγκέφαλό μας σε πλήρη διέγερση και αποτρέπει την έκκριση μιας συγκεκριμένη ορμόνης που ενημερώνει το σώμα ότι «ήρθε η ώρα για ύπνο». Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια έναν κακό ύπνο – πολλαπλά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρωινή έγερση νωρίτερα από το κανονικό, ροχάλισμα κλπ.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Τίποτα περισσότερο από shutdown όλων των συσκευών μας το αργότερο μια ώρα πριν κοιμηθούμε, για νορμάλ… shutdown και του δικού μας λειτουργικού συστήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου