Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Αυτό ακριβώς σημαίνει καλό ραδιόφωνο

Το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είναι θησαυρός. Αν το αξιοποιήσουν κατάλληλα μπορούν να κάνουν θαύματα. Ιδού ένα παράδειγμα με την «Οδύσσεια». Από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου και κάθε μέρα στις 12.30 το μεσημέρι, το Δεύτερο Πρόγραμμα θα παρουσιάζει την Οδύσσεια του Ομήρου.

Ιδού ποιο είναι το story: Το 1986 ο Ευγένιος Σπαθάρης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, τον Γιώργο Παυριανό στα κείμενα και τον Δημήτρη Λέκκα στη μουσική, παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ένα μεγαλεπήβολο έργο, την Οδύσσεια του Ομήρου διασκευασμένη για το Θέατρο Σκιών.  25 χρόνια μετά βρέθηκαν οι ταινίες με την ηχητική μπάντα της ιστορικής αυτής σειράς και μετά από πολύωρη και κοπιαστική εργασία ο ήχος των διαλόγων και των τραγουδιών μεταφέρθηκε σε ψηφιακή μορφή. Κατόπιν έγινε καινούριο μοντάζ με βασικό κριτήριο το ραδιοφωνικό ενδιαφέρον. Δημιουργήθηκαν έτσι 25 ημίωρα επεισόδια με τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

Στα 25 επεισόδια αυτής της σειράς ο Ευγένιος Σπαθάρης παίζει καταπληκτικά όλους τους ρόλους ενώ τα 30 τραγούδια που ακούγονται τα ερμηνεύουν γνωστοί καλλιτέχνες όπως Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Δήμου, Γιώργος Νταλάρας, Σαββίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος, Σόνια Θεοδωρίδου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Πάριος, Δόμνα Σαμίου, Μαρία Δημητριάδη, Αιμιλία Χατζηδάκη, Γιώργος Ζαμπέτας κ.ά.. Τα τραγούδια του αφηγητή αποδίδει ο Νίκος Δημητράτος.

Μην μου πείτε πως δεν πρόκειται για ένα σπάνιο και ιστορικό ηχητικό ντοκουμέντο; Και δεν πιστεύω να διαφωνείτε πως η μετάδοσή του αποτελεί μία σπουδαία στιγμή για το ραδιόφωνο; Ειδικά σήμερα που τείνουν να γίνουν όλα άχρωμα και απρόσωπα στα FM.

via e-tetradio.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!