Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο στρατός είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας της Αιγύπτου

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει στην ιδιοκτησία του εταιρίες που πουλάνε από πυροσβεστήρες και ιατρικό εξοπλισμό, μέχρι φορητούς υπολογιστές, ψυγεία, εμφιαλωμένο νερό, και ελαιόλαδο. Έχει ακόμη και φούρνους, με το ψωμί των οποίων μπόρεσε και αντιμετώπισε εξεγέρσεις που είχαν αφορμή  τα τρόφιμα.

Κατέχει απέραντε εκτάσεις γης, συμπεριλαμβανομένου του παραθαλάσσιου θέρετρου  Sharm el-Sheikh, όπου έχει καταφύγει ο Μουμπάρακ.

«Ο στρατός της Αιγύπτου είναι κάτι σαν πολυεθνική, σαν την General Electric», λέει ο καθηγητής Robert Springborg, «εμπλέκεται σε κάθε σχεδόν τομέα της οικονομίας».

Σύμφωνα με ένα διπλωματικό έγγραφο του 2008, που διέρρευσε η WikiLeaks, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κάιρο Margaret Scobey έγραφε: «Ο ρόλος του στρατού στην οικονομία πνίγει τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς, αυξάνοντας την άμεση κρατική παρέμβαση στις αγορές». Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιρροή του στρατού στην οικονομία είναι τεράστια, με επιχειρήσεις που διοικούνται από απόστρατους, και που καλύπτουν κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα.

Οι προσπάθειες των πολιτικών, με αρχηγό τον γιο του προέδρου Μουμπάρακ, τον Γκαμάλ, για ιδιωτικοποιήσεις, αντιμετωπίστηκαν από τους στρατιωτικούς ως απειλή, αφού σε καμία περίπτωση δεν ήταν υπέρ οποιασδήποτε οικονομικής μεταρρύθμισης.

Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν, ειδικά τώρα που έχει αναλάβει αυξημένες εξουσίες, αν ο ρόλος αυτός του στρατού στην οικονομία αλλάξει. Όπως λέει ο Springborg, « ‘Ο στρατός αντιτίθεται σε κάθε είδους φιλελευθεροποίηση, και φρόντισε να ξεφορτωθεί όλους όσους ανήκαν στη κυβέρνηση Μουμπάρακ, και επεδίωκαν κάτι τέτοιο». Ένας από αυτούς που εκδιώχθηκαν είναι και ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου Rachid Mohamed Rachid, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται με πάθος.

«Ο Rachid ήταν γνωστός για την εντιμότητά του, και ήταν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Μέσης Ανατολής. Ήταν ο άνθρωπος κλειδί στις επαφές με τους ξένους επενδυτές. Η απομάκρυνσή του στέλνει ένα εκφοβιστικό μήνυμα στη παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα».

Εν τω μεταξύ, στην Αίγυπτο απαγορεύεται να δημοσιεύεται οτιδήποτε αφορά στο στρατό, και κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς, πόσο είναι το μερίδιο που κατέχει ο στρατός στην οικονομία της χώρας.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Στρατιωτικής Παραγωγής, που ελέγχει πολλές οικονομικές δραστηριότητες, μισθοδοτεί περίπου 40.000 πολίτες, και εισπράττει περί τα $345 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατηγό Sayed Meshal.

Ο στρατηγός παραχώρησε πέρσι μια συνέντευξη στο διαδικτυακό Slate, ο δημοσιογράφος του οποίου είχε να λέει για τη πολυτέλεια των εγκαταστάσεων και του γραφείου του υπουργού. «Ο χώρος μυρίζει χρήμα…», έγραψε. Πάντως παραμένει ο μόνος τομέας της αιγυπτιακής οικονομίας  που δεν είναι καθόλου ανοιχτός σε ξένες  επενδύσεις.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει μια πιο ανοιχτή οικονομική πολιτική, που θα προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, γράφει το Stratfor.

S.A.- the San Francisco Chronicle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!