Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΣΠΙΣ Πρόνοια: 1500 ασφαλισμένοι εναντίον του Δημοσίου

Αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 140 εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν 1500 ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ καταθέτοντας αγωγές εναντίον του ελληνικού δημοσίου όπως αποκάλυψαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ». 


«Στρεφόμαστε εναντίον του ελληνικού δημοσίου για...



τις πλημμελείς πράξεις και παραλήψεις των εποπτικών του οργάνων, είτε αυτό είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε είναι η ΕΠΕΙΑ, είτε είναι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς», αποκάλυψε για πρώτη φορά στον Τάσο Τέλλογλου ο δικηγόρος των 1500 θυμάτων Μιχάλης Μαρκουλάκος. 



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου οι αγωγές που θα κατατεθούν εντός των προσεχών ημερών, αποτελούν αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνα στις λογιστικές καταστάσεις της ασφαλιστικής εταιρίας. 


«Ήταν σχετικά εύκολο στην αρχή να αποτυπώσεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά μετά όσο έψαχνα όσο ψάχναμε ανοίγαμε το κουτί της Πανδώρας», δήλωσε στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ο Ελληνοαμερικάνος ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος των θυμάτων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, Έλιοτ Ηλιόπουλος. 


Η έρευνα του χρηματοοικονομικού συμβούλου Ηλιόπουλου καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις ευθύνες της πολιτείας και των εποπτικών αρχών. «Ήταν μια πυραμίδα» δήλωσε ο δικηγόρος των θυμάτων Μαρκουλάκος και συμπλήρωσε «κάθε χρόνο η εταιρία είχε ζημιά». 


Σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων, οι ευθύνες των εποπτικών αρχών είναι εμφανείς ακόμη και στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας. «Το 70% των αποθεμάτων της εταιρίας ήταν σε συμμετοχές της εταιρίας, κι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν οι συμμετοχές της εταιρίας δεν είχαν υπέρ-τιμολογηθεί, τέσσερις και πέντε φορές. Κι αυτό είναι οφθαλμοφανές από την πρώτη στιγμή». 


«Εάν η εποπτεία είχε ελέγξει σωστά με τους κατάλληλους ανθρώπους, να διοριστούν αν δεν υπήρχανε, δεν θα είχε γίνει όλη αυτή η ζημιά» συμπλήρωσε στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ο έτερος δικηγόρος των 1500 θυμάτων της ΑΣΠΙΣ Γιάννης Μαρκουλάκος. 


Ως προς τις ευθύνες των εποπτικών αρχών (Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΠΕΙΑ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) συμφωνούν σε αποκλειστικές συνεντεύξεις που παραχώρησαν και δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του ισχυρού άνδρα της ΑΣΠΙΔΑΣ Παύλου Ψωμιάδη. 


«Ανά πάσα ώρα και στιγμή το υπουργείο μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα και να ζητήσει να ελέγξει», λέει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο τελευταίος Οικονομικός Διευθυντής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στην Τάσο Τέλλογλου. 


Από την πλευρά του, ο επί χρόνια Αναλογιστής της εταιρίας και στενός συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος συμπληρώνει «για μένα 80% φταίει η αναποφασιστικότητα της εποπτικής αρχής. Και συμπληρώνει «τους ισολογισμούς τους διαβάζανε, ένας απλός φοιτητής των ΤΕΙ εύκολα άμα του δώσεις θα τα καταλάβεις, η αγορά τα ήξερε. Ε τι άλλο έπρεπε να κάνεις να τους πάρεις από το χέρι και να τους πεις τι θα κάνατε»; 


Ο δικηγόρος των θυμάτων συμπλήρωσε «Η εποπτεία τα είχε όλα αυτά στη διάθεση της και θα έπρεπε ήδη από το 2002 να της έχει πει στοπ. Δεν τα αποτιμάς καλά τα λεφτά των ανθρώπων δεν τα τοποθετείς σε σωστές επενδύσεις βάση του νόμου και σταμάτα να εκδίδεις νέα συμβόλαια. Παρόλα αυτά αυτό δεν γινότανε και επειδή ακριβώς δεν γινότανε μεγάλωνε από έτος σε έτος». 
Από την πλευρά του ο κύριος μέτοχος της ΑΣΠΙΔΑΣ Παύλος Ψωμιάδης, μιλώντας στον Τάσο Τέλλογλου από τις φυλακές Κορυδαλλού τόνισε ότι «το επιχειρηματικό μας σχέδιο ήταν να γίνουμε ο πρώτος σε μέγεθος ασφαλιστικός όμιλος». 


Ο ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ εξήγησε ότι για όλες τις κινήσεις του ίδιου και του Ομίλου του ήταν πλήρως ενημερωμένα τα αρμόδια εποπτικά όργανα της πολιτείας, ενώ όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης Γ. Πέτσας του είχε προτείνει το 2008 ακόμη και να αγοράσει κάποιες ακόμη μικρές ασφαλιστικές εταιρίες «ώστε σε μερικά χρόνια να έχει και η Ελλάδα μια μεγάλη εταιρεία που να ξεχωρίζει μέσα στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!