Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Από τα 7 στο Διαδίκτυο

Τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν, κατά μέσο όρο, να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ηλικία 7 ετών, αλλά μόνο ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 9-12 ετών βρίσκει ότι στο Διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά "καλά πράγματα για τα παιδιά" της ηλικία τους, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ένα στα οχτώ παιδιά είχαν εμπειρίες στο Internet που τα αναστάτωσαν και ότι δεν διαθέτουν ακόμα αρκετές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά αποκτούν απευθείας σύνδεση σε νεότερη ηλικία. Παιδιά που σήμερα είναι 15 έως 16 χρόνων χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το Διαδίκτυο όταν ήταν 11, ενώ εννιάχρονα και δεκάχρονα παιδιά δήλωσαν ότι πρωτοχρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο στα επτά τους. Επίσης, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών: οι νεότεροι που αποκτούν επιγραμμική σύνδεση προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Εσθονία, τις Κάτω Χώρες και τη Βρετανία, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέονται τα παιδιά από την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Τα μισά από τα παιδιά συνδέονται καθημερινά, κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα. Τα 15-16χρονα είναι ακόμα πιο ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου, με 77% ποσοστό καθημερινής σύνδεσης.
Τα παιδιά στην έρευνα δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για τα μαθήματά τους ή για να παρακολουθούν βίντεο (84% και 83% αντίστοιχα). Οι αμέσως επόμενες δημοφιλείς δραστηριότητες είναι τα παιχνίδια (74%) και η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (61%). Τα παιδιά συνδέονται κυρίως στο σπίτι (85%), ενώ περισσότερα από τα μισά στην ηλικία των 13-16 ετών έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στο υπνοδωμάτιό τους. Το σχολείο είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τόπος για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (63%). Τα περισσότερα παιδιά συνδέονται μέσω προσωπικού ή φορητού υπολογιστή, ενώ ένας στους τρεις νέους συνδέεται πλέον μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή άλλης φορητής συσκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!