Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σοβαρές παραλείψεις δείχνει το πόρισμα για τη φωτιά στη Marfin

Κλειδωμένη ήταν η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της Μarfin στην οδό Σταδίου, ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας για την πυρκαγιά στη Marfin το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, καταγράφει σοβαρότατες παραλήψεις και υποδεικνύει ευθύνες. Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα, που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο Τεχνικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας Θεοδόσιος Πανταζόπουλος, αποδίδει τα αίτια του ατυχήματος σε «εμπρησμό λόγω εγκληματικής ενέργειας» ενώ την προσπάθεια απεγκλωβισμού των εργαζομένων από το κτήριο μετά από την επίθεση των κουκουλοφόρων επηρέασαν ένας συνδυασμός γεγονότων.

Στέκεται στο γεγονός ότι η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα ήταν κλειδωμένη και το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει είχε χαθεί, ενώ η τραγωδία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να ήταν κλειστή.

«Στο υποκατάστημα εργάζονταν συνολικά 27 άτομα. Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου και δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας. Ωστόσο αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον καπνό ήταν αποπνικτική», τονίζει ο επιθεωρητής και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου, η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται, προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτή άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την «μπάρα πανικού» της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος, με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου».

Το πόρισμα αναφέρεται εξάλλου η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, το οποίο εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατόπιν μελέτης του χώρου, στην οποία αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, απαραίτητη είναι «η κατάρτιση από τον εργοδότη σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη, διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται. Επιπλέον πρέπει να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση των ασκήσεων τακτικά».

apn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!