Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο μετεωρίτες προκάλεσαν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων

Νέα στοιχεία επιστημονικών ερευνών ενισχύουν τη θεωρία ότι τουλάχιστον δύο μετεωρίτες και όχι ένας, προσέκρουσαν στη Γη, προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ένα τεράστιο κρατήρα στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από την πτώση του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Τώρα, όμως, ερευνητές, με επικεφαλή τον καθηγητή Ντέηβιντ Τζόλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Αμπερντίν, επιβεβαίωσαν ότι ένας δεύτερος μεγάλος κρατήρας στην Ουκρανία ο οποίος χρονολογείται την ίδια περίπου περίοδο προσέκρουσε στον πλανήτη μας, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Γη να «βομβαρδίστηκε» από σειρά μετεωριτών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology» της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, σύμφωνα με το BBC.

Ο κρατήρας Μπόλτις στην Ουκρανία ανακαλύφθηκε το 2002, αλλά μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ήταν βέβαιη η χρονολόγησή του. Επιστήμονες μελέτησαν γύρη και σπόρους σε απολιθωμένα φυτά στα στρώματα λάσπης που γεμίζουν τον κρατήρα και συμπέραναν ότι αν και οι δύο κρατήρες δεν δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα, τα δύο γεγονότα απέχουν μεταξύ τους μόλις δύο έως πέντε χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορούν να βρουν ίχνη και άλλων κρατήρων από την ίδια περίπου εποχή, πιστεύουν ότι τελικά οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν από ένα και μοναδικό χτύπημα αλλά από μια «βροχή» διαδοχικών μετεωριτών που κράτησε αρκετές χιλιάδες χρόνια.

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!