Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Οι Υδροχοΐδες- τα νέα "πεφταστέρια" που θα δούμε σήμερα

Νέα βροχή διαττόντων αστέρων, που αυτή τη φορά προέρχεται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνεται σήμερα χαράματα Παρασκευής (06.05) αλλά και αύριο Σάββατο (07.05). Το φαινόμενο αυτό ίσως γίνει ορατό και από την Ελλάδα, εάν ο καιρός είναι κατάλληλος.

Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες, οι οποίοι έχουν μέση ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Η παρατήρηση του εντυπωσιακού αυτού φαινομένου γίνεται καλύτερα από το νότιο ημισφαίριο Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, αναμένονται περίπου 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ενώ πιο νότια ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε πάνω από 50.

Τα λεγόμενα "πεφταστέρια" παρατηρούνται δύο φορές το χρόνο καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έμειναν στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.

Την πρώτη φορά (Ήτα Υδροχοΐδες) η "βροχή" διαρκεί από τις 28 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου, με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά (Ωριωνίδες) από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Η τελευταία φορά που ο Χάλεϊ εισήλθε στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος και πέρασε από τη "γειτονιά" μας ήταν περίπου 25 χρόνια πριν (9 Φεβρουαρίου 1986.

Ο κομήτης, που έχει μια έκκεντρη ελλειπτική τροχιά, διάρκειας 75 ετών, απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων, που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του και τα οποία έχουν παραμείνει στο διάστημα κατά μήκος της τροχιάς του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!