Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΕΛΠΕ: 18 μισθοί και 36 επιδόματα

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια αμείβονται ακόμη και 48,5% υψηλότερα σε σχέση με τους Γερμανούς κι απασχολούνται λιγότερες ώρες.

ΕΛΠΕ: 18 μισθοί και 36 επιδόματα

Κι όμως υπάρχουν Ελληνες εργαζόμενοι που αμείβονται ακόμη και 48,5% υψηλότερα σε σχέση με τους Γερμανούς κι απασχολούνται και λιγότερες ώρες.

Ο λόγος για τους εργαζομένους στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίοι πέραν των 18 μισθών, απολαμβάνουν και 36 κατηγορίες παροχών, όπως πενθήμερες διακοπές σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, δωρεάν σίτιση, επιδότηση 200 ευρώ ετησίως στο κυλικείο, κάλυψη δαπανών βρεφονηπιακού σταθμού ύψους 3.663 ευρώ ανά παιδί, βοηθήματα εκπαίδευσης στα παιδιά τους που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, χρηματικά βοηθήματα γάμου κ.λπ.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων, ο βοηθός επόπτη στα διυλιστήρια παίρνει ετησίως 101.000 ευρώ μεικτά, όταν οι Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι συνάδελφοί τους της ίδιας ειδικότητας εισπράττουν 68.000 ευρώ. Οι δε Ιταλοί και Ισπανοί αμείβονται με λιγότερα χρήματα 54.800 ευρώ.

Εν μέσω οικονομικής ύφεσης οι συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. δεν υποχωρούν, όπως υποστηρίζουν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, στις απαιτήσεις τους για αυξήσεις (μισθούς, επιδόματα κ.λπ.) που φτάνουν σωρευτικά στο 16%.

Για την ακρίβεια, στα μισθολογικά ζητούν αυξήσεις 5,5% με 6% (πληθωρισμός Ευρωζώνης και χρονοεπίδομα 3%).

Οξύνουν την κόντρα με τη διοίκηση και προχωρούν από αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου σε δεκαήμερη απεργία, απειλώντας να "στεγνώσουν" την αγορά.

Από την πλευρά της η εταιρεία προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, διεκδικώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια δουλεύουν 197 μέρες τον χρόνο, στην Ισπανία 211, στην Ιταλία 232, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία 244 και στην Ουγγαρία, τη Ρωσία και τη Ρουμανία 261 μέρες.

Η διοίκηση αντιτείνει πάγωμα αυξήσεων, να μη δίνεται από την αρχή το χρονοεπίδομα 3% και να αυξηθεί στις 40 από 38 ώρες η εβδομαδιαία απασχόληση, ώστε να μειωθούν οι υπερωρίες.

Μεικτές αποδοχές
Οι μεικτές αποδοχές σε ορισμένες ειδικότητες (χωρίς υπερωρίες, παροχές και εργοδοτικές εισφορές):

Οδηγός βάρδιας έως 76.727 ευρώ, φύλακας βάρδιας έως 71.795 ευρώ, χειριστής Α' βάρδιας έως 93.094 ευρώ, εργοδηγός βάρδιας έως 107.653 ευρώ, υπάλληλος γραμματέας έως 72.434 ευρώ, πυροσβέστης έως 77.675 ευρώ κ.ο.κ.

Το ετήσιο μεικτό κόστος υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο είναι 5.194 ευρώ, ενώ η εταιρεία παρέχει ασφαλιστικά προγράμματα (υγείας και συνταξιοδοτικά) συνολικού κόστους 13,2 εκατ. ευρώ για όλο το προσωπικό.

Ετησίως
Αύξηση 3% και πριμ σπουδών

Στους 18 ανέρχονται ετησίως οι μισθοί των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι τρεις λογίζονται ως πριμ παραγωγικότητας και τους παίρνουν κάθε χρόνο. Επίσης, κάθε χρόνο εισπράττουν αύξηση 3%. Πρόκειται για το χρονοεπίδομα.

Ανάμεσα στις άλλες παροχές που παίρνουν είναι η οικονομική ενίσχυση 1.629 ευρώ ετησίως για εκμάθηση ξένης γλώσσας, χρηματικό βοήθημα γέννησης τέκνου 572 ευρώ, κάλυψη 100% των δαπανών για τις κατασκηνώσεις των παιδιών τους αλλά και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Επίσης βραβεύονται με χρηματικά ποσά και οι αριστούχοι μαθητές και φοιτητές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!