Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το κόστος του αθλητικού μας πρεστίζ

Τελικώς η απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 είναι καλό ή κακό νέο για τη χώρα; Κατά την ταπεινή μου άποψη η ΔΕΜΑ έκανε ένα πολύ καλό δώρο στην Ελλάδα με την απόφαση της. Σε τούτες τις εποχές που ζει η χώρα πιστεύω ότι ήταν πολυτέλεια να θέλει να διοργανώσει τους Μεσογειακούς ξοδεύοντας ακόμη και ένα ποσό κοντά στα 130 εκατομμύρια το οποίο λογικά θα ήταν πολλά περισσότερα όταν θα έκλεινε ο λογαριασμός.
Η Ελλάδα ιστορικά έχει βοηθήσει σημαντικά το παγκόσμιο αθλητισμό αναλαμβάνοντας ακόμη και διοργανώσεις για τις οποίες διαγωνίζονταν μόνο χώρες οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην λογική της Ελλάδας: να παίρνουν διοργανώσεις ώστε να κερδίζει ένα σύστημα επιχειρηματικό και πολιτικό. Οι περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες δεν καταθέτουν φακέλους στην περίπτωση που δεν έχουν προϋπολογίσει ακόμη και το τελευταίο σεντς. Αθροίζουν τα έξοδα, αφαιρούν τα έσοδα και παίρνουν την τελική τους απόφαση για τη διεκδίκηση μίας διοργάνωσης μόνο όταν διαπιστώνουν ότι το πρόσημο είναι θετικό ή στην χειρότερη περίπτωση η ζημία είναι μέσα σε λογικά πλαίσια.
Στην Ελλάδα η λογική είναι διαφορετική. Με δεδομένο ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέσο πολιτικής εκμετάλλευσης όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην πολιτική βούληση για την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων. Σ’ αυτή μπήκαν και τα δύο κόμματα εξουσίας. Οι ιστορίες για τη μεθοδολογία και το κόστος για την ανάληψη ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων από την Ελλάδα φτάνουν στα όρια του μύθου. Σε κάθε περίπτωση πάντως το κράτος ήταν αρωγός παρόμοιων διεκδικήσεων χωρίς αξιόπιστη οικονομοτεχνική μελέτη.
Επίφαση πάντα υπήρχε. Οπως η διαφήμιση της χώρας, η βελτίωση των αθλητικών υποδομών η ανάπτυξη της αθλητικής συνείδησης, η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τελικώς εκείνοι που την πλήρωναν ήταν οι... εθελοντές και τα κρατικά ταμεία. Δηλαδή ο εγχώριος φορολογούμενος.
Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων που εξελίχθηκαν σε Αγώνες των εργολάβων και το κόστος της διοργάνωσης ανήλθε οκτώ φορές επάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό. Αν δεν κάνω λάθος ο φάκελος δεν έχει κλείσει ακόμη ώστε να μάθουμε τον τελικό λογαριασμό. Οσο για την τελευταία τοποθέτηση του Γιώργου Λιάνη στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής σύμφωνα με την οποία οι Αγώνες στοίχησαν 4,8 δισ εξαιρουμένης της δαπάνης για το C4I εκτιμώ ότι μάλλον κάπου κάνει λάθος στα μαθηματικά, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!