Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Εκτός από τη χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί, που περιέχουν «καλά» λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% κατά μέσο όρο και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όσο πιο υψηλά ήταν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατοπινή ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για τη μείωση αυτών των επιπέδων στο αίμα.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι, αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η «κακή» χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία «κακής» προς «καλή» χοληστερίνη.

Η ωφέλεια είναι αναλογικά μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Όσο πιο ανθυγιεινή διατροφή κάνει κανείς (με πολλά λίπη κ.λπ.), τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια από τους ξηρούς καρπούς, σε σχέση με τα άτομα που ήδη κάνουν μια γενικότερη υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Οι Αμερικανοί ερευνητές συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και ανέφεραν ότι διαφορετικά είδη καρπών έχουν παρεμφερή ευεργετικά αποτελέσματα. Όμως Βρετανοί συνάδελφοί τους προειδοποιούν ότι μπορεί οι ξηροί καρποί να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής δίαιτας, όχι όμως αν είναι καλυμμένοι με ζάχαρη ή αλάτι, όπως συνήθως συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!