Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Συνεργάτες φαρμακοβιομηχανιών συνέταξαν τις οδηγίες του ΠΟΥ για τη γρίπη των χοίρων!

Στενές οικονομικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες είχαν τρεις επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αγορά εμβολίων κατά της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με έρευνα από δημοσιογραφική ομάδα και ιατρικό περιοδικό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες το 2004, είχαν στο παρελθόν, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λάβει αμοιβές από τη Roche και τη GlaxoSmithKline. Πρόκειται για τον Φρεντ Χέιντεν, τον Άρνολντ Μόντο και τον Καρλ Νίκολσον.

Οι εταιρείες παρασκευάζουν τα εμβόλια Tamiflu και Relenza, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της πανδημίας γρίπης. Υπολογίζεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αποκόμισαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έσπευσαν μαζικά να αγοράσουν εμβόλια.

Αν και οι ίδιοι είχαν δημοσιοποιήσει τις 
σχέσεις του, ο ΠΟΥ δεν το έπραξε προτείνοντας την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων. Ένας μάλιστα συγκαταλέγεται στους συντάκτες επιστημονικής εργασίας που υποστήριζε την αποτελεσματικότητα του Tamiflu.



Η Βρετανία δαπάνησε για αγορά φαρμακευτικού υλικού περί το ένα δισεκατομμύριο λίρες, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να αρχίσει έρευνα για το κόστος που είχε η απόφαση στους φορολογούμενους.

Η έρευνα υπογράφεται από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.


in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share via email, networking sites and bookmark using any service!